Сенатът на САЩ оправда президента Доналд Тръмп в процеса за импийчмънт срещу него, предадоха агенциите. Сенаторите оправдаха президента и по двете обвинения срещу него в процеса: злоупотреба с власт и възпрепятстване разследване на Конгреса.

По първото обвинение Тръмп бе оправдан с 52 срещу 48 гласа.

По второто с 53 срещу 47 гласа.

Така Сенатът на САЩ - Горната камара на Конгреса, приключи официално процеса за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп. Лидерите на републиканците и демократите благодариха на съдията в процеса, Джон Робъртс, предаде ДПА.

"Очаквам с нетърпение да ви видя по по-радостни поводи", каза Робъртс, докато закриваше заседанието.

Белият дом приветства гласуването в Сената, довело до оправдаването на президента Доналд Тръмп, и определи процеса за импийчмънт като "лов на вещици, основан на поредица лъжи".

"Днес позорният опит за импийчмънт, скалъпен от демократите, приключи с пълното оневиняване и реабилитиране на президента Доналд Тръмп. Както казвахме през цялото време, той е невинен", заяви прессекретарят на Белия дом.

Самият Доналд Тръмп съобщи в Туитър, че ще направи официално изявление по-късно днес във връзка с оправдаването си от Сената.

С 53 срещу 47 гласа бе отхвърлено второто обвинение - за възпрепятстване работата на Конгреса

Снимка: AP/БТА

 

Това ще стане по обед местно време (19 часа българско) в Белия дом.

В публикацията си в Туитър президентът на САЩ отново определи процеса за импийчмънт като "измама".

Отцепникът Мит Ромни

Оправдаването на Доналд Тръмп бе очаквано, тъй като се знаеше предварително, че сенаторите ще гласуват съобразно партийната си принадлежност. А тъй като републиканците държат мнозинство в горната камара на Конгреса с 53 от 100 места, 47-те им колеги демократи едва ли можеха да съберат нужните за осъждане на президента 2/3 от гласовете, за които е нужна подкрепата от най-малко 20 сенатори републиканци.

Но републиканецът Мит Ромни направи изключение. По-рано той обяви, че ще гласува Доналд Тръмп да бъде признат за виновен по обвинението злоупотреба с власт - така бяха събрани 48-те гласа.