Конгресът на САЩ прие бюджета за отбрана за 2021 г., въпреки заплахата на президента Доналд Тръмп да наложи вето, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Бюджетът на стойност 740,5 милиарда долара вече беше одобрен от Камарата на представителите и получи над две трети от гласовете на сенаторите, допълва БТА.

На гласуването и в двете камари беше постигнато квалифицирано мнозинство, което би било достатъчно, за да се преодолее евентуално вето на президента Доналд Тръмп.

Поддръжниците на отбранителния бюджет се надяват, че масираната подкрепа ще накара президента да промени позицията си, отбелязва Ройтерс.

В закона за бюджета са включени санкции срещу газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток", както и срещу Турция заради закупуването на руските зенитни системи С-400, отбелязва ТАСС. Тръмп обеща да наложи вето на текста, защото той не включва отмяна на раздел 230 на приетия през 1996 г. закон за етиката в сферата на комуникациите, който защитава технологичните компании от съдебни дела за публикуване, изтриване или друго модериране на принадлежащо на потребителите съдържание.

Ако Тръмп наложи вето, ще се наложи ново гласуване в Конгреса. Американските депутати вече изразиха готовност да съкратят коледната си ваканция с тази цел.

В бюджета за нуждите на Пентагона са предвидени 635,5 милиарда доларов, 26,6 милиарда са за програми в сферата на националната сигурност, свързани с министерството на енергетиката и 69 милиарда долара - за операции в чужбина. /Асен Георгиев/