В Москва започна записването за ваксинация срещу Covid-19 на хората над 60-годишна възраст. Начало на масовата ваксинация в руската столица бе дадено на 5 декември. Предимство имаха медиците, учителите и социалните работници.

Двама българи - семейство стоматолози също си поставиха първата регистрирана в Русия ваксина срещу коронавирусната инфекция "Спутник V" още в началото на имунизационната каммпания, съобщи БНР.

Диян Иванов и Йорданка Чанева живеят и работят в Москва от около 30 години. Разказват, че не са чакали на опашки, за да се ваксинират. Цял етаж от поликлиниката бил обособен за ваксиниране.

"Беше като празник, само балончета нямаше. Като на избори - имаше бонбони, посрещнаха ни усмихнати", разказват те.

След обсъждане на попълнената анкета с лекар последвало поставянето на ваксината. "Самата инжекция беше безболезнена", уверява Иванов.

Температурата на фризерите е минус 29 градуса. Ваксината "Спутник V" е двукомпонентна.

"Беше ни обяснено, че след първата ваксина антитела не се показват, кръвната проба няма да ги покаже. Но се формират повърхностните антитела, тоест лимфоцитите вече работят и съответно ако ние между двете ваксини се заразим с коронавирус, ще го прекараме много по-леко", пояснява Чанева.

Диян Иванов е решил две седмици след поставянето на втората инжекция да се изследва за антитела.

Семейството стоматолози посочва три причини за решението двамата бързо да се ваксинират, още преди да са ясни детайлни данни за въздействието на ваксините срещу Covid-19.

"Много колеги се разболяха, масово се разболяха и боледуват тежко. Втората причина е абсолютната ни вяра в руската наука. Третият момент - ние като лекари сме длъжни да го направим."

Руската ваксина е на базата на вектор, направен по време на ебола в Африка. Сменена е само информацията от шипа на коронавируса, S-белтък, който е вкаран във вектора, изтъква Диян Иванов. "Тоест самият вектор работи. Неизвестното е по какъв начин ще реагира организмът точно на този S-белтък."

Ако някой в България ви предложи да ви осигури ваксината "Спутник V", то бъдете сигурни, че той или се шегува, или лъже.

Тази ваксина не може да се пренася от никакви частни лица, посочва Йорданка Чанева.