Иракчанката Ашваг е едно от хилядите момичета, продадени в сексуално робство на терористи от "Ислямска държава". Тя е била отвлечена от дома си в село в северен Ирак през 2014 година, когато "Ислямска държава" завзема района, съобщи BBC News.

След това е продадена за 100 долара на мъж на име Абу Хумам. Живяла при него в мъки и унижения три месеца и имала късмет да избяга и да се отправи към Германия с майка си и брат си.

Но преди няколко месеца, на улицата пред един супермаркет чула, че някой я вика по име. Обърнала се и видяла своя мъчител, Абу Хумам, който я купил за 100 долара в Ирак. Той изглеждал добре и се возел в лъскав автомобил.

Хумам й казал, че знае къде живее с близките си и че ще дойде за нея. Момичето веднага отишло в полицията и разказало всичко, но органите на реда в Германия така и не открили терориста.

Уплашена, Ашваг напуска Германия и се връща в Ирак при сестрите и баща си. Срещата в Германия ликвидирала желанието й да живее в тази страна и сега тя чака виза за да емигрира в Австралия. Шансовете й са добри, защото ще се възползва от специална програма, помагаща на момичета, преживели насилие да намерят нов живот.

Това не е изолиран случай, твърдят хора от правозащитни организации в Германия. Вече има регистрирани няколко случая, когато мигранти от Ирак и Сирия срещат терористи в тази страна да се разхождат необезпокоявани по улиците.