Десетки цистерни за гориво бяха обхванати от пожар в северната част на Кабул, при което загинаха седем човека, а 14 бяха ранени, заяви днес афганистанското вътрешно министерство, цитирано от Асошиейтед прес.

Следователи са извършили оглед на изгорелите цистерни и бензиностанция, обхваната от избухналия снощи пожар.

Засега няма данни дали става дума за злополука, или саботаж. Пожарът е избухнал в същия ден, в който САЩ и НАТО официално започнаха последния етап от изтеглянето на своите войски от Афганистан.

Говорител на вътрешното министерство каза, че пожарът е избухнал, след като искра е подпалила една от цистерните, а после огънят е обхванал околните цистерни.

При пожара са пострадали домове и близка бензиностанция, а електричеството на голяма част от афганистанската столица е било прекъснато.

Снимка: БТА/АР

Шофьори на камиони блокираха днес пътя към района, искайки обезщетение от правителството.

Огънят е избухнал малко след като жителите на преобладаващо мюсюлманската страна, отбелязващи свещения месец рамазан, са приключили дневния си пост.

Снимка: БТА/АР

Според един от шофьорите са изгорели стотина камиона. По думите му взривът при пожара е бил оглушителен.

Десетки цистерни са се придвижвали бавно към града, когато е избухнал огънят. Те са чакали до след 21 ч., когато се разрешава на големите камиони да влизат в Кабул.