"Македонците" от България спечелиха голяма победа срещу българската държава пред Съда по правата на човека в Страсбург, пише близкото до ВМРО-ДМНЕ скопско издание "Курир", цитиранo от "Фокус".

С днешната присъда на Съда по правата на човека в Страсбург "македонците" в България спечелиха голяма победа срещу Република България в спора, който се води пред Съда в Страсбург от 2013 г. Присъдата идва само десет дни преди заявеното вето на България срещу Македония в процеса на започване на преговори за членство на Македония в ЕС.

"Македонският клуб за етническа толерантност в България", сдружение със седалище в Благоевград и неговият председател Ангел Кирилов Радонов, гражданин на Република България, подадоха молба срещу Европейския съд по правата на човека в Страсбург на 10 октомври 2013 г. чрез адвокат Тони Менкиноски срещу България за нарушаване на правото на сдружаване, защото България отказва да регистрира сдружението, което според дейността си трябва да подхранва и утвърждава "македонските етнически характеристики и традиции", различни от българските.

"Македонски клуб за етническа толерантност в България" е сдружение, което в своя устав утвърждава правата на "македонците като отделна етническа група" в България.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург днес осъди България, като постанови, че правото на сдружаване съгласно член 11 от Европейската конвенция за правата на човека на "македонците" в България е нарушено. Сега България е длъжна в съответствие с настоящото решение да регистрира "Македонски клуб за етническа толерантност в България" и да им изплати обезщетение от 7 500,00 евро в рамките на 3 месеца.

С тази "голяма победа" в Страсбург "македонците" в България помагат на Македония много да се справи с политическите условия, поставени от официална София срещу "македонското национално малцинство" в Република България, пише изданието.

А след тази присъда сега в България ще има "сдружение на македонци" в условия, когато официална София иска "съществуването на македонския език да бъде премахнато".