Британското правителство ще подложи сделката за Брекзит на гласуване в парламента само ако смята, че има шанс тя да бъде одобрена, каза днес говорител на премиерката Тереза Мей, цитиран от Ройтерс, цитирана от БТА.

Той не коментира дали вотът ще се състои утре, както твърдят някои британски медии. Това ще зависи от развитията в парламента днес.

Правителствен източник каза, че парламентът вероятно ще приеме днес поправка, с която ще отнеме от правителството контрола върху процеса на Брекзит, в опит да намери изход от задънената улица по въпроса за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Няма промяна в позицията в Демократичната юнионистка партия (ДЮП), която е против споразумението на Тереза Мей. Лидерката на ДЮП Арлийн Фостър е уведомила за това британската премиерка в телефонен разговор днес, съобщи говорител на малката северноирландска формация, цитиран от Ройтерс.

Подкрепата на ДЮП е от ключово значение за одобряването на сделката от Камарата на общините.

Управляващите консерватори нямат мнозинство в долната камара на британския парламент и правителството зависи от северноирландската партия за прокарването на своята програма.

Камарата на общините отхвърли договореното от Мей споразумение с голямо мнозинство при предишните два вота - през януари и по-рано този месец. Това доведе до отлагане на планираното за 29 март излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Политическият кореспондент на телевизия Ай Ти Ви съобщи, че британската премиерка засега предвижда долната камара на парламента да се произнесе за трети път по сделката утре. Разговорите по въпроса обаче продължават.

Заместник-политическият редактор на в. "Дейли телеграф" потвърди, че Мей "е дала силни индикации на кабинета, че гласуването (на споразумението) за Брекзит ще се състои във вторник".