В събота е имало възможност за постигане на сделка по Брекзита, след като ЕС е посочил законови механизми, които Лондон да използва за едностранно излизане от спорния предпазен механизъм за ирландската граница, но този план бил отхвърлен от правителството на британския премиер Тереза Мей, съобщиха източници от ЕС, цитирани от Ройтерс.

Днес преговорният екип на ЕС за Брекзита информира постоянните представители на останалите 27 страни от ЕС за хода на преговорите, които буксуват само 18 дни преди планираната дата за напускане на Великобритания 29 март.

Британският парламент трябва да проведе нова поредица от гласувания, които започват утре, но двете страни са в челен сблъсък по отношение на т.нар. предпазен механизъм, целящ границата на остров Ирландия да остане отворена след Брекзит.

"В събота вечерта изглеждаше, че преговарящите екипи са близо до споразумение", беше съобщено на посланиците на страните членки, каза източник, информиран за срещата, протекла при закрити врата.

"Но впоследствие Мей не успяла да убеди кабинета си, което съобщила на председателя на Европейската комисия в телефонен разговор в събота вечерта".

На посланиците на страните членки било казано, че лидерите на 27-те ще обсъждат Брекзит на 21 март в Брюксел без присъствието на Мей и че по време на двудневната среща няма да има преки разговори с британската министър-председателка.

Посланиците били уведомени също, че Мей не изключва днес да излезе с нова британска декларация за предпазния механизъм.

Брюксел е загрижен, че Мей може да поиска от камарата на общините да гласува различни варианти за предпазния механизъм, които са били отхвърлени от ЕС, а това няма да улесни постигането на споразумение.