Хиляди здравни работници във Франция излязоха на протест срещу тежките си условия на работа за първи път от началото на санитарната криза. На много места се стигна до безредици и сблъсъци с полицията.

"Край на аплодисментите, идва ред на протестите", "Вече не сме герои" - с такива лозунги и възгласи френските здравни работници изляха недоволството си по улиците на Париж и много други градове, съобщава БНР.

Над 200 демонстрации е имало в страната, само в столицата протестиращите са били над 18 000 според синдикатите. По няколко хиляди са излезли в Тулуза, Нант, Страсбург. Те настояват за спешно увеличаване на заплатите и прекратяване на затварянето на отделения.

Демонстрацията започна в 7-и район на френската столица пред сградата на Министерството на здравеопазването. Участниците в митинга искаха да им бъдат увеличени трудовите възнаграждения и да бъде намалено натоварването в работата им.

Протестиращите подчертаха, че преговорите са в задънена улица и част от техните синдикати са били принудени да ги напуснат.

След митинга радикални участници започнаха да хвърлят камъни, бутилки и пиратки по полицаите, които отвърнаха със сълзотворен газ. Полицията отцепи няколко улици.

Парижката полиция заяви, че маргинални групи са се опитали да опорочат мирния протест на здравните работници.Тя помести в профила си в социалната мрежа Туитър видеоклип, на който протестиращи преобръщат лека кола. На друг видеоклип, разпространяван в социалните мрежи, протестиращи с маски бутат бял микробус към колата, след което му изпочупват прозорците.