И.д. министър на отбраната на САЩ Марк Еспър каза, че не е получил твърд ангажимент от съюзниците в НАТО за участие в глобални усилия за гарантиране на сигурността на международните водни пътища срещу Иран, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Еспър заяви, че САЩ ще предоставят повече подробности на съюзниците следващия месец за това как се увеличава иранската заплаха и как могат да работят заедно за възпиране на по-нататъшна агресия.

Според висш американски служител съюзниците са проявили интерес към призива на Еспър по време на тяхната среща в Брюксел.

САЩ обвиняват Иран за нападения напоследък срещу петролни танкери близо до Персийския залив.

Съюзниците от НАТО не показват желание да се включват във военни усилия, които да съдействат за сигурността в региона. Европейските страни искат по-силно да се наблегне на намаляване до минимум на възможността за война.

Еспър призова съюзниците от НАТО открито да порицаят враждебните действия на Иран и да обмислят участие във все още развиващ се план за повишаване на сигурността на стратегическите морски пътища в региона, посочва Ройтерс.

Той също така поиска помощ, така че напрежението с Иран да не доведе до военни действия, а да се търси решение с дипломатически средства.

"Ние не се стремим към въоръжен конфликт с Иран, но сме готови да защитаваме американските сили и интереси в региона. Никой не бива да бърка сдържаността със слабост", каза Еспър пред репортери по повод разговорите със своите колеги в централата на НАТО.

По думите на дипломати на държави от НАТО, присъствали на срещата при закрити врата, Еспър е казал на съюзниците, че САЩ не искат война с Иран, но също така няма да търпят никакви нови инциденти.

Според Еспър САЩ смятат Иран за отговорен за нападенията срещу танкери в Оманския залив, но не искат ситуацията да се изостря.

"Първите му думи бяха: не искаме да започваме война с Иран", каза един дипломат. "Еспър даде да се разбере, че става дума за границата (докъде САЩ ще проявяват търпимост към Иран), че нищо повече не би трябвало да се случи сега", заяви друг.

Дипломатите казаха, че министрите на отбраната на европейските държави начело с Франция са се опитали да използват първата си официална среща с Еспър в НАТО, за да успокоят конфронтацията между САЩ и Иран.

В редовна среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която се проведе на 26 и 27 юни 2019 г. в Главната квартира на Алианса в Брюксел, участва и българска делегация. Тя бе водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Непосредствено преди началото на срещата беше проведено отделно заседание във формат участници в инициативата "Концепция рамкова държава", на което бяха обсъдени актуалното състояние на дейностите по инициативата и перспективите пред тях.

Основният форум започна със заседание на Северноатлантическия съвет във формат "29", на което бяха разгледани последствията за сигурността на Алианса от нарушаването на Договора за ограничаване на ракетите със среден и малък обсег на действие и възможните мерки и действия, които НАТО ще предприеме в случай на прекратяване на Договора.

Първият ден от срещата завърши с работна вечеря с участието на върховния представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Федерика Могерини и министрите на отбраната на Швеция и Финландия. Във фокуса на дискусиите бяха въпроси от областта на въздействието на иновационните технологии върху възпиращия и отбранителния потенциал на Алианса, сътрудничеството между НАТО и ЕС и напредъка по прилагането на приетите мерки за сътрудничество.

В своето изказване по време на работната вечеря заместник-министър Запрянов изтъкна, че новите технологии са съществен фактор при формирането на отбранителните способности на Алианса и своевременната военна оценка на потенциалното им въздействие върху средата за сигурност и отбрана е от съществено значение.

По време на втората работна сесия на министрите на отбраната днес, 27 юни, дискусиите се съсредоточиха върху засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО и справедливото споделяне на разходите. В своето изказване заместник-министър Запрянов подчерта, че най-добрият начин за демонстриране на нашето единство и трансатлантическа солидарност е чрез съвместни действия за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса чрез продължаващите усилия на съюзниците за изпълнение на ангажимента за инвестиции в отбраната в трите направления - разходи, способности и принос.

Срещата завърши със заседание на представителите на страните-участници в мисията на НАТО "Решителна подкрепа", на което бяха обсъдени дългосрочният ангажимент на НАТО към Афганистан и подкрепата за политическото разрешаване на конфликта в страната.