Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази днес готовността на институцията да встъпи в преговорите с Великобритания за бъдещите отношения. Поставяме си най-високи цели в тези преговори, заяви Фон дер Лайен пред Европейския парламент по време на дебати по мандата за преговори за ново партньорство с Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Тя отбеляза, че британската страна е изразила готовност да сключи търговско споразумение, каквото ЕС има с Канада, или да работи по австралийския модел. Фон дер Лайен уточни, че ЕС би искал да сключи с Лондон споразумение, което запазва търговията без мита, тарифи и квоти. Търговското споразумение с Канада премахва митата и тарифите, но не за всички стоки, отбеляза председателят на ЕК.

Фон дер Лайен отбеляза, че ЕС търгува с Австралия по правилата на Световната търговска организация - с наложени тарифни ограничения, защото двете страни не са подписали търговско споразумение. Тя добави, че с Австралия се обсъжда възможността за начало на преговори за сключване на такова.

Споразуменията за свободна търговия имат целта да премахнат несигурността с въвеждането на правила. Това се вижда от споразуменията на ЕС с Канада и Япония. Тези споразумения не просто увеличават обмена на стоки и услуги, а поставят широки изисквания, заяви Фон дер Лайен.

Председателят на ЕК поясни, че сключването на подобна договореност би било възможно, ако ЕС и Великобритания постигнат съгласие да работят по еднакви правила. Тя обаче изтъкна, че никога досега ЕС не е предлагал на някоя страна споразумение за напълно безмитна търговия.

Засега няма отговор на въпроса колко Великобритания иска да се отдалечи от икономическия, правния и социалния модел на ЕС. Това заяви пред евродепутатите главният преговарящ на ЕС Мишел Барние. По думите му Лондон ще реши какви бъдещи отношения с ЕС желае. Барние в същото време предупреди, че предстоящите нови преговори с Лондон ще бъдат трудни и може да не завършат с успех до края на годината.

Барние заяви още, че предстоящите преговори с Лондон освен трудни, ще бъдат и необичайни. Той поясни, че с останалите, с които ЕС е водил търговски преговори като Канада или Япония, преговорните срокове са били удължавани в търсенето на сближаване на гледните точки. В случая с Великобритания правителството е заявило решимост да не удължава преходния срок до цялостното напускане на системата на ЕС. Британската страна все пак разполага с възможност да поиска еднократно удължаване на преговорите със срок до две години. Такова искане трябва да е факт до 1 юли. 

В последвалите изказвания на парламентарните групи Европейската народна партия (ЕНП) подкрепи ЕК в изискването преговарящите страни да осигурят равнопоставеност за дружествата. Трябва да се стремим към широкообхватно споразумение, далеч отвъд търговията, призова групата на ЕНП.

Групата на социалистите и демократите подкрепи предложението за постигането на споразумение, което да предвижда безмитна търговия с британската страна, но ако текстовете обхващат също сътрудничеството в областите на правосъдието, сигурността и отбраната. Социалистите подкрепиха изискването на ЕС дружествата от двете страни да работят при еднакви условия.

Групата "Обнови Европа" посочи, че ЕС държи на своите изисквания по отношение на защитата на работниците, личния живот и околната среда. Тази политическа сила призова бъдещото споразумение с Лондон да постигне по-високи цели от заложените в споразуменията на ЕС с Канада, Сингапур или Япония.

Групата "Идентичност и демокрация" изрази надежда бъдещото търговско споразумение с Лондон да бъде взаимоизгодно. Групата на Зелените предложи в бъдещите отношения между ЕС и Великобритания да бъдат прилагани законите на онази от двете страни, която е въвела по-строги изисквания.

Групата на Европейските консерватори и реформатори призова ЕС да не робува на правилата, а да бъде по-прагматичен. Европейската обединена левица настоя за запазването на правата на работниците и за повишено сътрудничество в областта на отбраната.