Председателят на Съвета на държавните прокурори на Северна Македония Коле Щериев след почти осемчасовото заседание на тема освобождаване на главния специален прокурор Катица Янева заяви, че не е взето решение и заседанието ще продължи в четвъртък в 10 часа, съобщава вестник "Нова Македония" и БТА.

Щериев каза, че решението, каквото и да бъде то, трябва да бъде добре мотивирано.


Прокурорът Вилма Рускоска заяви след срещата на Съвета на държавните прокурори, че не знае дали се подготвя искане Янева да излезе от ареста заради влошено здравословно състояние.

Ключовите различия между властта и опозицията за новия закон за държавната прокуратура продължават да съществуват за мандата на обвинителите в специалната прокуратура и за бъдещето на съдебните дела и разследвания, които води тази прокуратура, отбелязва в. "Вечер".

ВМРО-ДПМНЕ настоява с приключването на мандата на Янева да приключи мандатът и на всички прокурори от специалната прокуратура. Мандатът на Янева, която в момента е в ареста поради съмнения за злоупотреба със служебно положение в случая "Рекет" завършва на 15 септември, а междувременно и Съветът на държавните прокурори се очаква да започне процедура за нейното освобождаване, пише "Вечер".

Властта не е съгласна с опозицията и предлага прокурорите от специалната прокуратура да преминат на работа в прокуратурата за организирана престъпност, докато продължава петгодишният им мандат, което означава до 2020 г. Дотогава се очаква съдебните дела, които са започнати, да получат съдебно разрешение.

Министърът на правосъдието заяви, че личната отговорност на Катица Янева не може да се свързва с колективна отговорност. Ако беше така, ние щяхме да останем без нито една институция с оглед на всички обвинения, които бяха повдигнати през последните 11 години, заяви Рената Дескоска, цитирана от в. "Вечер".

Скопските издания отбелязват, че депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски е поискал оставката на правосъдния министър Рената Дескоска.

Вестник "Нова Македония" съобщава, че председателят на комисията по европейски въпроси в парламента Артан Груби е провел консултации с координаторите на парламентарните групи и председателя на парламента Талат Джафери във връзка с двата ключови закона в областта на правосъдието.

Заседанието за закона за държавната прокуратура е било насрочено за четвъртък в 11 часа. Вестник "Нова Македония" коментира, че от месеци опозицията и властта се опитват да намерят решение за закона за държавната прокуратура, но без успех.