Консулът на Саудитска Арабия в Истанбул е заминал днес за Рияд в разгара на разследването на евентуалното убийство в консулството на саудитския журналист Джамал Кашоги, предаде АФП, като се позовава на турските медии.

Консулът Мохамад ал Отайби е напуснал Истанбул в 17 часа местно време с полет за Рияд на саудитската национална авиокомпания, се посочва в електронното издание на в."Хабертюрк".

Час по-късно турската полиция влезе в резиденцията в консула в рамките на разследването на изчезването на Кашоги.

Турски и саудитски екипи приключиха по-рано днес претърсването на саудитското консулство в Истанбул, като взеха проби от почвата в градината, съобщиха турски медии.

Високопоставен турски официален представител заяви, че полицията е открила "сигурно доказателство" по време на претърсването на консулството, което показва, че саудитският журналист Джама Кашоги е бил убит там, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Официалният представител, пожелал анонимност, не даде подробности за доказателството, което е било открито при продължилото часове претърсване на дипломатическата мисия.

Турски официални представители заявиха, че саудитски агенти са убили и разчленили журналиста в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври. Саудитска Арабия по-рано нарече обвиненията "безпочвени", но американски медии твърдят, че може скоро да признае, че Кашоги е бил убит там, вероятно при разпит, който се е развил по непредвиден начин. 

На снимката: Журналисти пред входа на резиденцията на саудитския консул в Истанбул