"Амина бинт Абдулхалим Насър от северната провинция Джавъф бе наказана за вещерство и използване на свръхестествени сили", съобщиха от Министерството на вътрешните работи.

Саудитката е била обезглавена. По същия начин през септември в Саудитска Арабия бе екзекутиран и суданският гражданин Абдел Хамид ал Феки. Той бил признат за виновен в практикуване на магьосничество и магия, които са забранени в кралството.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" определи като "дълбоко потресаващо" обезглавяването на жената, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Според групата "в Саудитска Арабия обвинението в магьосничество често се използва, за да се наказват хора, обикновено след несправедливи процеси, за това, че са упражнявали правото си на свобода на словото или вероизповеданието". 

Кралството няма писмен наказателен кодекс, а правосъдието му се основава на некодифицирана форма на ислямското право. По данни на  "Амнести интернешънъл" от началото на годината в Саудитска Арабия са изпълнени 79 смъртни присъди, което е три пъти повече от миналата година.


Екзекуциите в Китай са намалели наполовина от 2007 г. досега до около 4000 годишно, предаде ДПА, като се позова на правозащитна организация. Броят на изпълнените смъртни присъди е държавна тайна в Китай. Но според действащата в САЩ фондация Дуй Хуа те са намалели наполовина откакто бе въведено изискването всички смъртни присъди да бъдат потвърдени от Върховния народен съд.
Въпреки това все още екзекуциите в Китай са повече от всички изпълнени смъртни присъди в света, взети заедно, отбелязва ДПА.