Анализаторите вече говорят за това, че Саудитска Арабия с бързината на чистокръвен арабски кон се движи към кървава баня, заради конфликта за това, кой да наследи престола.

Цената на петрола вече скочи до почти $70. 
Арабският Изток никога вече няма да бъде същият. Никога досега престолонаследник на трона на Сауд не е прибягвал до открито насилие в борбата за власт.

В кралството няма закони за онаследяването - принципите на наследяване на трона не са разписани.
Кралят избира наследник сред най-близките си роднини и  може да променя волята си многократно.

Образно казано, кралят забива пръчка в мравуняка и наблюдава как се прегрупират потенциалните наследници.

Общата численост на кралското семейство е от 5 до 7 хиляди души.

По-голямата част от тези принцове са безделници и плейбои, особено тези, чиито претенции към трона започват с втората хилядарка.
Те нямат на какво да се надяват, така че техният скучен живот е изпълнен с "Ферари", "Бугати", златни тоалетни чинии и английски футболни клубове.

Истинската борба е между сравнително малко (200-300 души), близки членове на династията Сауд, както сродните с нея племена.

В продължение на десетилетия има консенсус в рамките на управляващото семейство принцовете от династията Сауд да се женят за жени от друг клан - Судаири, като с това този клан става вторият по влияние в монархията.

Действащият крал преговаря с членовете на това своеобразно "Политбюро", без да използва привилегиите си на автократ, каквито формално притежава.

Трагичните последствия за Кралството, следствие на тази система, е неговата летаргия и геронтокрацията: най-влиятелните първенци принадлежат без изключение на поколението на действащия монарх и са на преклонна възраст.

Сегашният крал, Салман, е чак  25-ти син на патриарха и основател Абд ал-Азиз (ако броим децата от всичките му жени), но майка му е от племето Судаири и това е изиграло основна роля при избора му навремето.

След смъртта на крал Абдула през 2015 г. той е бил наследен от полу-брат си Салман - човек на преклонна възраст и с влошено здраве.

По непотвърдена информация от медийни източници, крал Салман страда от старческа деменция и болестта на Алцхаймер и е прекарал поне един инсулт.

Въпреки това по време на неотдавнашното си посещение в Москва, той направи отлично впечатление, а дори и не пролича инцидентът с повредената златна стълба на летището в Москва да го е притеснил.

В съответствие с установената традиция, Салман веднага постави наследник на друг полубрат - Мукрин бин Абд ал-Азиз, роден през 1945 г.
Неговото нещастие е произходът: майка му дори не е съпруга на Абд ал-Азиз, а неговата наложница, освен това, тя е Барак-ал-Ямани, т.е. е от Йемен.

Мукрин остана на позицията на наследник точно три месеца: през април 2015 г. Салман го отстрани от поста на пръв вицепремиер (постът на премиер в Кралството по традиция е на самия крал).

За наследник е посочен племенникът на Салман - Мохамед ибн Наиф ибн Абд ал Азис, роден през 1959 г. Той е вторият от десетте сина на принц Наиф.
Майка му - Джаухар бин Абдул-Азиз ибн ал-Мусаид Джилюиуи, принадлежи към страничен клон на династията Сауд - Джилюуитам. Тоест, той се явява кръвен наследник.

Мохамед ибн Наиф пое поста на министър на вътрешните работи, тъй като се е обучавал при ФБР, както и в антитерористични курсове в Скотланд Ярд.

Той представлява "старите" принципи на приемственост, според които тронът минава по реда на старшинство по възраст до т.нар "абдаллитам" - условно директните синове на покойния крал Абдула.

Целият арабски свят е твърдо убеден в неприкосновеността на тази система. В резултат на това наследникът принц Мохамед бин Наиф оцеля от поне десет опита за убийство, организирани от Ал Кайда и "влезе в историята на световния терор" като първата жертва на т.нар. "телесна бомба".

Смъртникът, с имплантирана в тялото си мощна бомба, се взривява в близост до принца, но голяма част от взривната вълна е поета от самото тяло на самоубиеца и нараняванията на престолонаследника са незначителни (след този опит Ал Кайда признава неефективността на "телесните живи бомби").
Ситуацията се промени драматично преди три месеца.
Крал Салман отново промени реда на наследяване на трона, сваляйки Мохамед от поста на министър на вътрешните работи, както и от позицията на престолонаследник.

Позицията зае сина на сегашния крал - Мохамед бин Салман.

Той стана най-младият министър на отбраната в света и първият в историята на  Саудитска Арабия наследник на  престола от следващото поколение на това на краля.

С това назначение, близкоизточният безкраен сапунен сериал внезапно започна да придобива черти на екшън.

 В събота Крал Салман без обяснение (макар че той формално не е и длъжен да обясни действията си - все пак е крал) уволни командира на Националната гвардия   принц Муталиб Бен Абдула и командира на Военноморските сили принц Султан  Бен Абдула.

Комитетът по борбата срещу корупцията, начело с принц Мохамед Бен Салман, на втория ден на своето съществуване започна да обвинява и отстранява "абдалитите", обвинявайки ги в подкупи и  за стари случаи (изхарчените пари за наводненията в Джеда през 2009 г. и избухването на близкоизточния респираторен синдром през 2012 г.).

Задържанията са извършени решително  и с използването на въоръжени спецчасти, като в редица случаи се стигна до ожесточени престрелки с личната охрана на князете.  

 Вече е арестуван и бившият министър на финансите и член на борда на директорите на компанията Aramco (монополен търговец на оръжие), Ибрахим Ал-Асаф и принц Турки Бен Абдала.

Най-неочакван за анализаторите е арестът на принц Ал Уалид Бен Таляля - един от най-богатите хора в света и начело на Kingdom Holding, най-важната от инвестиционните саудитски дружества, собственици на големи пакети акции  в Twitter, Apple, банковата група Citigroup и хотелската верига Four Seasons.

 Бен Талал е известен с наемането на жени (сега те са две трети от персонала му), както и с екстравагантни и много скъпи навици. Ако "Форбс" е прав, оценявайки състоянието на принца на 17 милиарда долара, той може да си го позволи.

Миналия месец Мохамед обяви намерението си да приватизира частично компанията Aramco, която самият той оценява на 2 трилиона долара.
Но нещо изглежда се е обърка, което породи слухове за корумпирания престолонаследник.

Младият наследник на трона вече е наричан "Саудитския Сталин", заради склонността към интриги, използването на сила и натиск към опонентите.
Арабският свят традиционно го обвинява в "липса на опит", но там онези, които са на възраст под 60 години, по принцип  не се смятат за "опитни".

Принц Мохамед обаче изглежда по-умен от своите чичовци в държавата, построена от дядо му.

Той арестува и бившия шеф на Кралския съвет Халид Туувайджри, който можеше да повлияе на принципа на приемственост.

Тоест, принцът енергично действа за унищожаването на цялата система за наследяване в Саудитска Арабия и иска да си гарантира, че ще остане пръв сред посочените за престолонаследници.

Изглежда, че за разлика от престарелите си чичовци, Мохамед е решен да запази първото си място в опашката за престола на всяка цена и  с всякакви средства.

 Въпросът вече не е за борбата на клановете в рамките на управляващото семейство. При тази нова реалност вече няма да има място за регентски съвети и консултативни органи в семейството: Саудитска Арабия ще се върне към автократично управление.

Принц Мохамед е млад, страната му също е млада - повече от 70% от населението е на възраст под 30 години.

Те са пълни със сила и енергия, затова новият саудитски сериал "Игра на петролни тронове" обещава да бъде драматичен и  изпълнен с обрати.

Използвани са материали от Wikipedia и vz.ru, със значителни съкращения. Оригинален материал:  https://vz.ru/world/2017/11/9/894425.html