Съединените щати скоро ще започнат преговори с Русия за контрол на оръжията. Това обяви в сряда, 5 февруари, във Вашингтон помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Робърт О'Брайън.

"Ще се изправим срещу Русия, където е необходимо, но в същото време скоро ще започнем преговори за контрол на оръжията", каза О'Брайън, цитиран от ТАСС.

"Русия е важна страна, важна сила в света. Една от причините, поради които е важно, е, че те имат повече от 1400 ядрени ракети", каза още О'Брайън.

"Бихме искали да имаме добри отношения с Русия, ще установим диалог с тях", заяви помощникът на президента. "Ще направим всичко възможно да гарантираме, че имаме отлични отношения с Русия, но в същото време няма да изоставим нашите съюзници по света, включително Украйна", добави той.

Каква ще е съдбата на СТАРТ

О'Брайън заяви, че администрацията на САЩ изхожда от факта, че въпросът за възможно разширяване или замяна на Руско-американския договор за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (START или START-3) остава отворен.

Той потвърди, че Вашингтон възнамерява да проведе диалог с Москва относно контрола върху оръжията и перспективите за по-нататъшно намаляване на ядрените оръжия. "Как ще бъде установена рамката за тези преговори, дали става въпрос за нов договор или за удължен СТАРТ, остава да се реши", заяви съветникът на американския лидер. Правителството на САЩ нарича гореспоменатия руско-американски договор новия договор за СТАРТ.

"Но аз също мисля, и най-важното е, че президентът (Доналд Тръмп) смята така: не само САЩ и Русия трябва да бъдат участници в преговорите. Смятаме, че Китай ще трябва да участва във всички сериозни преговори за контрол на оръжията. Следователно ние ще работим по тези преговори през следващите месеци и година", каза О'Брайън.

"Това е много важен въпрос за нас. Ще видим как се развива рамката на (преговорите). Работим по този въпрос с руснаците в момента. И очаквам, че ние (американската страна) ще отидем в Пекин, за да преговаряме с китайците относно това "Как можем да намалим заплахата от ядрена война, както и ядрените инциденти и ядреното разпространение, как можем да намалим тези заплахи за нашето съществуване", добави помощник-ръководителят на администрацията на САЩ.

Какво включва договорът

START беше подписан от Москва и Вашингтон през 2010 г. Според неговите условия всяка страна намалява стратегическите си настъпателни оръжия по такъв начин, че седем години след влизането му в сила и впоследствие общите им количества не надвишават 700 единици за разгънати междуконтинентални балистични ракети (МКБМ), подводни балистични ракети (БЛРК) и тежки бомбардировачи (TБ), 1550 единици бойни глави, 800 единици за разгънати и неразгънати пускови установки на МКБМ, БЛРК и TБ.

Договорът е в сила 10 години (до 5 февруари 2021 г.), освен ако не бъде заменен с последващо споразумение. Той може също да бъде удължен за не повече от пет години (тоест до 2026 г.) по взаимно съгласие на страните.

Москва призовава Вашингтон да не отлага въпроса за удължаване на договора и го характеризира като златен стандарт в областта на разоръжаването. Отговаряйки на въпрос на кореспондент на ТАСС на 4 ноември м.г., президентът Тръмп увери, че САЩ биха искали да сключат ново споразумение за контрол на оръжията с Русия, Китай и, вероятно, с няколко други страни. На допълнителния въпрос дали САЩ биха искали да удължат СТАРТ, американският президент не отговори.

Както руският президент Владимир Путин посочи по-рано в интервю за The Financial Times, "ако този договор престане да съществува, тогава всъщност изобщо няма да има инструменти в света, които да ограничат надпреварата в оръжията".

От какво още е разтревожена Москва

Москва реагира с голяма тревога на разполагането от САЩ на новите ядрени бойни глави с малка мощност W76-2 на подводници, заяви днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

Той поясни, че тревогата не е продиктувана от това, че Русия вижда заплаха за своята сигурност, която по думите му е "осигурена по надежден начин". "Но от гледна точка на доктрините и концепциите, които американците прилагат в ядрената сфера, това е много тревожно", каза Рябков. Според него "САЩ реално понижават ядрения праг" и допускат възможността "да водят ограничена ядрена война и да победят в такава война". Руският висш дипломат констатира, че САЩ се движат в "опасна посока към планирането на абсолютно недопустими катастрофически сценарии".

Вчера заместник-министърът на отбраната по политическите въпроси Джон Ръд съобщи, че ВМС на САЩ са започнали да разполагат на подводници новите ядрени бойни глави с малка мощност W76-2. Според Пентагона това намалява риска от ядрена война и спомага за възпирането на Русия от започването на ограничен ядрен конфликт.

Миналата година Русия и САЩ се оттеглиха от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. Вашингтон заяви, че прави това, защото Русия нарушава договора, което Москва отрече.