Министърката на вътрешните работи на САЩ Деб Холанд каза, че ръководеното от нея министерство ще извърши пълно разследване на мрачната история на училищата интернати за индианци и ще работи за установяване на местата, където са погребани починали в тях деца, предаде Ройтерс.

Холанд, която представляваше в Конгреса щата Ню Мексико и е първата индианка, станала американски министър, миналата година внесе законопроект, в който се предлага комисия да проучи условията в бившите пансиони за индианци. Започвайки от 1819 г., в продължение на повече от 150 години деца от коренното население на Америка са били насилствено отделяни от племената им и изпращани в училища интернати. Много от тези деца са били подлагани на различни форми на тормоз, а съдбата на десетки хиляди остава неясна, казват активисти и изследователи.

Холанд говори за предстоящото разследване на конференция на Националния конгрес на американските индианци, предаде Асошиейтед прес. Процесът ще е дълъг, труден и болезнен, но е необходим, за да се върви към духовно и емоционално изцеление в нашите общности, каза тя.

Неотдавна темата за насилствената асимилация на индианските общности отново стана актуална, след като в Канада край някогашен интернат за деца от коренното население, ръководен от Католическата църква, бе открит масов гроб. Отправени бяха призиви за криминални разследвания, свързани с предполагаемо малтретиране или сексуални посегателства срещу децата в този тип училища, съществували в Канада между 1831 и 1996 година.