Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще разговаря днес в Германия с партньорите си от 20 страни, след като вчера бе обявен съставът на новото афганистанско правителство, предаде Франс прес.

Шефът на американската дипломация отпътува от Катар - най-големия транзитен център, използван за въздушния мост от Афганистан, за военновъздушната база на САЩ Рамщайн в Германия - друг център, през който минават хиляди евакуирани, съобщи Държавният департамент.

Блинкън ще се срещне в Рамщайн с германския външен министър Хайко Маас. Двамата ще председателстват виртуална министерска среща за кризата в Афганистан с участието на представители на 20 страни.

Чрез тази среща САЩ вероятно ще се опитат да засилят международните призиви към талибаните да спазят обещанието си, че ще позволят на желаещите афганистанци свободно да напускат страната.

Дискусиите може да спомогнат и за координиране на подходите към временното правителство, представено вчера. В него няма нито една жена, нито член, който да не е талибан, а вътрешният му министър е издирван от САЩ по обвинения в тероризъм.

САЩ заявиха, че са "обезпокоени" от състава на правителството, но ще съдят за него според действията му. Американските представители изтъкват, че все още далеч не става дума за каквото и да било официално признаване на талибанско правителство.