Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че заменя прокурора от Манхатън Джефри Бърман, чийто екип разследва личния адвокат на Тръмп Рудолф Джулиани, предадоха Ройтерс и ДПА.

Правосъдният министър Уилям Бар съобщи, че Бърман напуска поста си и че Тръмп смята за номинира председателя на Комисията за ценни книжа Джей Клейтън на мястото на Бърман като шеф на прокуратурата за Южния окръг на Ню Йорк и че докато тече процедурата по утвърждаването му, длъжността се поема временно от Крейг Карпенито, който в момента е окръжен прокурор на Ню Джърси.

Самият Бърман отрече да е подавал оставка и заяви, че няма такова намерение.

"Не съм подал оставка и нямам намерение на подавам оставка от поста си, на който бях назначен от съдиите от Окръжния съд за Южния окръг на Ню Йорк", заяви той.

"Ще напусна поста си, когато някой номиниран от президента кандидат бъде утвърден от Сената. Дотогава разследванията ни ще продължат без отлагане и без прекъсване", добави Бърман.

От януари 2018 г. Бърман е водил разследвания на някои важни съюзници на президента Тръмп, включително бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен, и е повдигнал обвинения на Лев Парнас и Игор Фруман, които са свързани с усилията на Джулиани да намери в Украйна компрометираща информация за съперника на Тръмп на президентските избори Джо Байдън.