Терористичният атентат от 11 септември 2001 удари Америка в сърцето. И то от няколко страни. Това бе невиждан до онзи момент атентат на американска земя. Не само от гледна точка на броя на загиналите и ранените. Но и заради прецизните действия на терористите, с които те успяха в рамките на един час да унищожат символи на икономическата и военна мощ. Благодарение на саможертвата на няколко смели пасажери след Световния търговски център и Пентагона четвъртият самолет не успя да удари и Белия дом или Капитолия.

20 години по-късно: изтеглянето от Афганистан

Днес, 20 години по-късно, екзистенциалният шок е почти забравен. Онези млади американци, които още не са навършили 30 години, така или иначе навярно не си спомнят ясно случилото се. Както и онези, които живеят далеч от Ню Йорк и Вашингтон. Но пък изискванията за сигурност по летищата, въведени след атентатите, продължиха да важат и до днес. Те все още дразнят хората, но същевременно вече всички свикнаха да чакат на дълги опашки, да събуват обувките си и да плащат по 4 долара за бутилка вода след чекирането.

20-годишнината от атентата надали щеше да промени нещо, ако американският президент Джо Байдън не беше обвързал тази съдбовна дата с изтеглянето от Афганистан. Той посочи 11 септември като деня, в който американските военни ще напуснат странната окончателно. Вероятно за да изтъкне, че мисията е успешно завършена.

Актуалните кадри от Кабул обаче трудно биха позволили да говорим за външнополитически успех. Същевременно във вътрешнополитически план дискусията за политиката спрямо бежанците от Афганистан възкреси ислямофобските настроения от първите години след атентата. А темата за мюсюлманите е добре дошла в навечерието на мръсната битка за междинните избори за Конгреса. 20-годишните снимки на ужаса от 11 септември 2001 ще бъдат използвани точно за това.

Спомените вече избледняват

За да разберем настоящето, трябва да погледнем към миналото. През септември 2001 година Джордж Буш беше още в първата си година на президентския пост. Той получи много аплодисменти за заявката, че ще преследва организатора на терористичните атаки Осама бин Ладен с всички възможни средства.

През годините в т.нар. борба срещу тероризма изтекоха милиарди. Тайните служби и армията бяха модернизирани. Приет бе наративът, че САЩ са заплашени отвън и трябва да направят всичко възможно, за да прекратят тази заплаха веднъж за винаги.

Но година след година готовността да се жертват още човешки животи и да се харчат още милиарди за войни, които изглеждаха безкрайни, просто намаляваше. Политическият елит попадна в капан, а най-късно след убийството на Осама бин Ладен през 2011 година вече не можеше да оправдава войните само с преследването на терористични групировки.

САЩ ще мислят все повече за себе си

Постепенно подкрепата за демократичните сили се превърна във водеща цел. Афганистан трябваше да се трансформира така, че да следва модела на западните държави. Както стана навремето с Виетнам, така и днес хората се поддадоха на заблудата, че могат да експортират в други държави собствената си политическа система и по този начин да защитят света от комунизма, екстремизма и тероризма.

Но това се оказа неосъществима мечта. Джо Байдън не остави и капка съмнение, че външнополитическите действия на САЩ са подчинени изцяло на вътрешните интереси на страната. Американските военни ангажименти ще бъдат ограничени още повече. Президентът Байдън ще се посвети на вътрешнополитическите проблеми - като подобряването на инфраструктурата и борбата с климатичната катастрофа.

Търси се нов световен полицай

Днес за САЩ остана всъщност само една важна външнополитическа тема: борбата с Китай за влияние. В Сирия американците вече оставиха полето за действие на Русия. В Либия също се въздържат. Дори Израел вече не иска да се уповава на САЩ и изгражда отношенията си с арабските държави. Друг въпрос е колко дълго ще траят тези съюзи. Много експерти се опасяват, че колкото повече Щатите се оттеглят от голямата сцена, толкова повече ще пада прагът пред нови военни удари.

20 години след терористичните атаки, срутващите се кули на Световния търговски център се превърнаха в символ на залеза на дългогодишния световен полицай САЩ. Кадрите от 11 септември 2001 са и предупредителни знаци, че ще са необходими нови съюзи, за да се предотврати запълването на появилия се вакуум от антидемократични сили.

Статията е публикувана ТУК >>