САЩ са заявили на Германия, че ще споделят по-малко разузнавателна информация с нейните служби, ако безжичната й мрежа използва технология на китайската компания Huawei за ъпгрейдване до 5G, пише в. The Wall Street Journal ("Уолстрийт джърнъл"), цитиран от Ройтерс и БТА.

Според вестника предупреждението е било отправено с писмо на посланика на САЩ в Германия Ричард Гренел от петък.

В четвъртък германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви за телевизия ZDF (Цет Де Еф), че Германия не иска да забранява Huawei, но ще приеме законови изменения за обезопасяване на всички използвани в мрежата 5G компоненти.

В писмото си Гренел казва, че съгласно китайския закон от китайските компании може да се поиска да съдействат на китайските служби за сигурност и че проверките на софтуера на Huawei не могат да гарантират, че няма уязвими места, пише вестникът.

Говорител на посолството на САЩ в Берлин отказа коментар на статията в "Уолстрийт джърнъл", но заяви, че използването на ненадеждни доставчици за мрежите 5G от съюзници на САЩ може да породи въпроси за целостта и поверителността на деликатните комуникации.

"Това може в бъдеще да постави на риск бързото сътрудничество и обмена на някои сведения", каза той.