Президентът на САЩ Доналд Тръмп представи новата американска стратегия в областта на противоракетната отбрана, предназначена да отговори на заплахите, които представляват новите оръжия на Русия и Китай, както и от Иран и Северна Корея, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Какво най-общо включва стратегията

"В период на постоянно и бързо развиващи се заплахи, трябва да се уверим, че отбранителните ни способности са уникални и без еквивалент в света", заяви вчера Тръмп, представяйки в Пентагона тази нова стратегия, предназначена да защитава САЩ и техните съюзници от нападения с балистични ракети. В 20-минутното си слово президентът обаче не спомена конкретни страни.

"Съединените щати ще нагодят позицията си, за да могат да се отбраняват от всеки изстрел на ракети, включително крилати и свръхзвукови ракети", каза той. "Ще унищожим всяка ракета, изстреляна от вражеска страна, включително страна, изстреляла я погрешка, независимо от географския произход на атаката", добави Тръмп.

Новата стратегия, която заменя тази, датираща от 2010 г. и фокусирана върху междуконтиненталните балистични ракети, предвижда разработването на системи за париране на заплахата от крилати ракети.

По-несъвършени, тези оръжия са разработвани включително от двете страни, които САЩ смятат за свои най-върли врагове - Иран и Северна Корея. Вместо да опитва да унищожи тези ракети по време на полета им, Вашингтон смята да ги поразява още във фазата на ускорение. Предвижда се това да става с помощта на невидимите за радари самолети F-35, въоръжени с нов тип ракета, или с дронове, оборудвани с противоракетни лазери.

Колкото до новите свръхзвукови ракети, разработвани от Китай и Русия, те могат да летят с над 5000 км/ч, тоест четири пъти по-бързо от скоростта на звука. САЩ закъсняха с разработването на този вид ракети, които е почти невъзможно да бъдат прехванати след изстрелването им.

За да наваксат изоставането си, Съединените щати искат да разположат част от противоракетната си отбрана в космоса. Сателити ще бъдат оборудвани със специални сензори, които ще им позволят да следят траекторията на тези ракети и да подават автоматично сигнали на противоракетния щит на земята.

По план отбранителните технологии в космоса ще  засичат, проследяват и ще могат да поразяват по-бързо насочени срещу САЩ ракети. САЩ предвиждат нова система за прехващане в космоса с нов вид дрон, който ще бъде въоръжен с ракети и ще бъде разположен постоянно в орбита, за да унищожава свръхзвукови ракети в най-високата точка от траекторията на полета им.

"Космосът е новото пространство за водене на война", заяви Тръмп и добави, че няма да се задоволи с "нищо по-малко от най-ефективна и най-високотехнологична система за противоракетна отбрана".

Отбранителна или нападателна

Представената от Тръмп стратегия "ще засили опасенията на Русия и на Китай относно заплахата за техния потенциал за ядрено възмездие, ще подрони стратегическата стабилност и ще затрудни още повече перспективата за нови съкращения на ядрените оръжия", прогнозира шефът на американската Асоциация за контрол над въоръженията Кингстън Рейф.

Новата стратегия за развитие на ПРО не означава, че САЩ започват оръжейна надпревара - тя има само отбранителен характер, заяви заместник-министърът на отбраната по политическите въпроси Джон Руд. По неговите думи е особено необходимо да се акцентира върху думата "отбрана" в названието на стратегията. Той отбеляза, че подобна политика не може да се нарече провокационна.

Как коментират в Русия

Аналитикът Андрей Баклицки изтъкна пред "Комерсант", че "противно на очакванията" новата стратегия не предвижда защита от стратегическите сили на Русия и на Китай - разчита се те да бъдат възпирани от ядрения арсенал на САЩ. Съответно американската ПРО ще брани страната от Северна Корея, Иран и "случайни ракетни пускове" на неназовани страни.

"Размити изглеждат и плановете за бъдещето", продължава Баклицки. Документът предвижда нови ракети прехващачи, базирани в шахти на полуостров Аляска, средства за които Конгресът на САЩ и без това отпусна още миналата година. Колкото до всичко останало, включително противоречивите въпроси за космическите елементи от ПРО и защитата от хиперзвукови планиращи бойни блокове, Пентагонът е поискал пауза за още половин година. В крайна сметка "резултатът от година и нещо работа може да бъде формулиран по следния начин: планината роди мишка", смята руският експерт.

В. "Взгляд" уточнява, че по данни на ТАСС новата стратегия за развитие на американската ПРО предвижда като възможност броят на прехващачите с наземно базиране да бъде увеличен на 104. В момента американците разполагат с 40 ракети прехващачи в базата Форт Грийли, щата Аляска, и с още 4 в базата Ванденберг, щата Калифорния. Според новата стратегия за 4 години в Аляска трябва да бъдат разположени още 20 прехващачи, а в перспектива към тях може да се добавят още 40.

"Тръмп се опитва да създаде непробиваем купол от ПРО над САЩ. Звучи красиво на думи, но едва ли е практически осъществимо. Тръмп просто акомпанира на мита за бъдната неуязвимост на САЩ, както изисква американската военна доктрина. Митът обаче си остава мит", гласи коментар на руския сенатор Алексей Пушков, поместен в Туитър и цитиран във в. "Комсомолская правда".

Президентът Тръмп си спомни за "звездните войни" на президента Рейгън, но космически прехващачи на ракети се предвижда да бъдат създадени в далечното бъдеще, пише "Ведомости". Според военния експерт Павел Подвиг в документа, представен от Тръмп, "изглежда няма нищо принципно ново".

Авторите на новата стратегия не обещават американската ПРО да прехваща руските и китайските ракети. Москва и Пекин обаче безспорно няма да повярват и ще продължат да развиват системи, преодоляващи противоракетни защити, от рода на хиперзвуковия ракетен комплекс "Авангард". И техните създатели дължат на Пентагона едно голямо благодаря заради този документ, иронизира експертът на "Ведомости".

На снимката: Тест на американска балистична ракета, 10 декември 2018 г.