САЩ ще започнат производството на компоненти за системи за крилати ракети с наземно базиране, съобщи вчера Пентагонът, след като Вашингтон обяви, че възнамерява да излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ще започнем производството на компоненти в рамките на развойните изпитания на тези системи - действия, които допреди 2 февруари щяха да противоречат на задълженията ни по договора", каза говорителката на Пентагона подполковник Мишел Балданза.

"Тази развойно-изследователска дейност е замислена така, че да бъде обратима, в случай че Русия започне отново да изпълнява напълно и по проверим начин задълженията си по договора, преди ние да сме излезли от него през август 2019 г.", допълни тя.

Пентагонът заяви, че тези дейности ще бъдат конвенционални, а не ядрени.

Миналия месец САЩ обявиха, че след шест месеца ще излязат от договора, ако Москва не прекрати дейности, които според Вашингтон са в нарушение на пакта, сключен през 1987 г.

Русия обяви, че преустановява задълженията си по договора. Москва отрича да е нарушавала документа и обвини Вашингтон, че на свой ред го нарушава, което САЩ отрекоха.

Франк Роуз, бивш помощник-държавен секретар на САЩ за контрола на въоръжаването, а сега сътрудник на вашингтонския мозъчен тръст Институт "Брукингс", заяви, че изявлението на Пентагона може да има за цел да постави под натиск Русия да започне отново да изпълнява договора.

"Според мен най-вероятно става дума за политически сигнал, имащ за цел да даде ясно да се разбере, че САЩ са сериозни в намерението си да разположат нова крилата ракета с наземно базиране, ако Русия не започне отново да изпълнява договора", каза Роуз.

ООН призова САЩ и Русия да запазят договора, защото според световната организация без него светът ще стане по-несигурен и нестабилен.

НАТО не води политика на изолация спрямо Русия, това заяви междувременно чешкият външен министър Томаш Петържичек на международна конференция в Прага по случай 20-ата годишнина от влизането на Чехия, Унгария и Полша в алианса, предаде ТАСС.

"Ние (НАТО) не желаем изолация на Русия. Ескалация [на напрежението] няма да е в интерес на Северноатлантическия съюз. Нямаме нужда от нова оръжейна надпревара или от нова студена война", подчерта чешкият министър.

Основното условие за подобряване на отношенията между НАТО и Русия според него е да бъдат спазвани нормите на международното право. Освен това "Москва трябва да зачита избора на [геополитическа] ориентация, направен от съседите й", каза Петържичек.

Министърът изтъкна, че НАТО трябва да продължи борбата с международния тероризъм, в която една от основните фронтови линии минава през Афганистан. Петържичек прикани също държавите от ЕС да разширят сътрудничеството си в отбраната.