Американската администрация съобщи вчера, че ще създаде нов център в отговор на действия, които според разузнавателната общност на САЩ представляват опити на Русия и други противници да се намесват в американски избори, предаде Асошиейтед прес.

Центърът срещу злонамерени чужди намеси ще е част от Бюрото на директора на Националното разузнаване, което координира обмена на информация между разузнавателните агенции на САЩ. Новата структура ще се занимава главно с "координиране и интегриране разузнавателни данни за злонамерена намеса, обединявайки усилията на различни експерти с цел по-добро разбиране и проследяване на предизвикателството". Новината първи съобщи вестник "Политико".

Вашингтон обвинява Москва в намеса в президентските избори през 2016 г. и 2020 г. През март бяха разсекретени оценки, според които руският президент Владимир Путин е наредил предприемане на действия за оказване на влияние, за да се помогне на бившия президент Доналд Тръмп миналата година. В документа се казва, че Иран е правил опити да всее съмнения в изборни резултати, а Китай е обмислял, но не е предприел операции за влияние.

За създаването на новия център този месец пред Конгреса говори Аврил Хейнс, директорката на Националното разузнаване на САЩ. Вчера от Бюрото на директора на Националното разузнаване казаха, че още няма официална дата, от която центърът ще започне работа.