Американското министерство на финансите въведе санкции срещу около 20 сръбски фирми, износители на оръжие, съобщава белградският вестник "Данас" и БТА.

Държавният департамент съобщи снощи, че министерството на финансите е въвело санкции срещу личности и компании от Европа, Азия и Латинска Америка, които са "извършили сериозни злоупотреби с човешките права и корупция".

В списъка са и собствениците на отделни фирми за износ на оръжие от Сърбия, с което бяха потвърдени неофициалните информации на "Данас" от дипломатически кръгове, че под удара на американските санкции ще се окажат и около 20 сръбски фирми. Ембаргото е въведено на 9 декември, на Международния ден за борба срещу корупцията.

Слободан Тешич

Снимка: belsat.eu

В списъка на гражданите, срещу които ще бъдат наложени санкции, е и Слободан Тешич. През декември 2017 г. той беше "един от най-големите търговци на оръжие и муниции на Балканите и почти половин десетилетие бе в списъка на ООН за забрана на пътувания заради нарушения на санкциите, които ООН въведоха върху износа на оръжие за Либерия", пише "Данас".

Компетентните власти в Америка установили, че Тешич, "за да осигури договори за оръжие с различни държави, директно или индиректно е осигурявал подкуп и финансова подкрепа".

"Тешич е водил потенциални клиенти на луксозни почивки, плащал образованието на децата им в училища и университети на Запад, сключвал договори, използвайки подкуп", пише в съобщението, видяно от "Данас".

В документа се вижда още, че четири компании сега са собственост на Тешич или са под негов контрол: Предприятие за търговия на едро и дребно Partizan Tech ООД, Technoglobal Systems ООД (Technoglobal), Charso Limited и Grawit Limited.

Вестникът припомня, че заместник-председателката на Партията на свободата и справедливостта Мариника Тепич заяви неотдавна на пресконференция, че, анализирайки информации от март 2018 г., е заключила, че "няколко дни, след като Слободан Тешич подари два трактора на сърбите в Косово от името на президента на Сърбия, фирма на Тешич е спечелила сделка за износ на оръжие за Армения, бизнес, отнет преди това от компанията Крушик".

Тя направи оценката, че "имаме учебен пример за търговия с влияние и спонсорство от страна на Слободан Тешич за Алексдандър Вучич", пише "Данас".

Други имена на санкционирани в списъка на американското министерство на финансите са Горан Андрич, един от най-близките сътрудници на Тешич, Есад Капиджич, директор на фирма с централа в Кипър, който също "директно или индиректно" работи с Тешич, Небойша Шаренац, изпълнителен директор на фирмите Tehnoglobal i Partizan, за когото пише, че е племенник на Тешич и негов най-близък сътрудник.

Списъкът е дълъг, пише "Данас" и посочва още имена на сръбски граждани, срещу които американското министерство на отбраната е въвело санкции.