Съединените щати са провели изпитания с междуконтинентална балистична ракета Minuteman III, оборудвана с приспособление за повторно навлизане в атмосферата. Ракетата е изстреляна през нощта в сряда от база "Вандерберг" в Калифорния над Тихия океан, предаде Франс прес.

Minuteman III може да носи няколко ядрени глави, всяка с индивидуално насочване, отбелязва noozhawk.com.

"Бойната глава на ракетата е прелетяла 6 760 км и е поразила цел на полигона на атола Куаджелейн на Маршаловите острови в Тихия океан", се казва в изявление на американските военновъздушни сили.

"Изпитанието показва, че ядреното възпиране на САЩ е силно, гъвкаво, готово и подходящо пригодено да възпира заплахите от 21 век и да успокоява нашите съюзници", се допълва в изявлението.

Уточнява се, че "тестовите изстрелвания не са реакция или отговор на световни събития или регионални напрежения".

САЩ харчеха милиарди долари в продължения на десетилетия за разработване на технологии за възпиране на входяща балистична ракета и се стремят да засилят опитите си пред нарастващите заплахи, отбелязва още Франс прес. Северна Корея се превърна в последния член на клуба притежатели на междуконтинентална балистична ракета през 2017 г., когато тества Hwasong-15, за която анализатори твърдят, че е в състояние да достигне всяка точка от територията на САЩ.

Междувременно САЩ призоваха днес Пхенян "да се въздържа от провокации" и да запази ангажираността си с ядрените преговори, след като Северна Корея изстреля балистична ракета край източните си брегове, предаде Ройтерс.

"Призоваваме (Северна Корея) да се въздържа от провокации, да съблюдава задълженията си съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и да остане ангажирана с участието си в съдържателни и трайни преговори за гарантиране на мира и стабилността на Корейския полуостров и премахване на ядрените оръжия", заяви в Рим говорителка на Държавния департамент.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо е на посещение в Италия.

Южна Корея заяви, че днешната ракета може да е била изстреляна от подводница. Изстрелването стана ден след като Северна Корея обяви, че ядрените преговори със САЩ ще бъдат възобновени.