Безпилотни самолети MQ09 Reaper и около 90 американски военни са разположени за следващите няколко месеца в 71 база "Генерал Еманоил Йонеску" на румънските ВВС в град Къмпия-Турзи в окръг Клуж, предаде ТАСС, като се позовава на румънското министерство на националната отбрана.

Броят на безпилотните самолети не се уточнява.

"Американските военни ще изпълняват задачи по събиране на информация, наблюдение и въздушно разузнаване в подкрепа на операции на НАТО, а ВВС на Румъния чрез 71 въздушна база "Ген. Еманоил Йонеску" ще осигуряват нужната техническа, оперативна и тилова подкрепа за изпълнението на тези задачи в продължение на целия период на дислокацията им в Румъния", се казва в съобщението, допълва БТА.

Американски военни пилоти редовно са разполагани в 71 въздушна база на румънските ВВС. Както напомня сайтът hotnews.ro, САЩ имат намерение да инвестират над 130 млн. долара за модернизацията й. Това е най-големият военен инвестиционен обект на САЩ в Европа за 2021 г. Базата в Къмпия-Турзи ще стане транзитен възел за операциите на САЩ в Югоизточна Европа.

Ето какво представлява безпилотният самолет MQ09 Reaper.