Белият дом ще започне нова програма, предвиждаща да бъдат изпратени ваксини срещу коронавируса директно в аптечната мрежа. Тя ще бъде задействана от идната седмица, а целта е да бъде разширен достъпът на американците до препаратите. Това съобщи топ съветник в Белия дом, цитиран от Ройтерс.

Координаторът в екипа на президента Джо Байдън по въпросите на борбата с Ковид-19 Джеф Зинтс заяви, че програмата започва от 11 февруари и предвижда първоначално да бъдат предоставени общо 11 милиона дози на 6500 аптеки. Той добави, че с нарастването на наличните количества обхватът на програмата може да бъде разширен, за да обхване 40 000 аптеки.

"Така ще бъдат осигурени на хората повече места, където да бъдат ваксинирани в населеното място, където живеят", каза Зинтс.

Миналия месец Байдън заяви, че ваксинацията дотук е "мрачен провал" и се зарече да ускори разпределението на дозите сред американците с приоритет да бъде гарантиран равен достъп без оглед на географско местоположение, раса и етнос.

Зинтс добави, че освен тези първи 11 милиона дози, които ще бъдат предоставени на аптеките, федералното правителство възнамерява през следващите три седмици да праща по 10,5 млн. дози на отделните щати и територии.

САЩ са най-засегнатата от коронакризата страна. По данни на Университета "Джонс Хопкинс" към 07.00 часа б.вр. в САЩ са потвърдени 24 431 795 случая, а починалите с Ковид-19 са 446 744.