Властите в Калифорния планират да пуснат в части от щата около 750 милиона генномодифицирани комари през 2021 и 2022 г. съобщи "Фокус".

Планът е одобрен от Агенцията за защита на околната среда още през месец май, като целта е да се провери дали изкуствено създаден вид насекоми би могъл да бъде алтернатива на пръскането с инсектициди срещу съществуващите в природата комари и по-конкретно срещу вида комари Aedes Aegypti. Той е печално известен като преносител на множество болести, включително вирусa Зика, жълта треска, денга и др.

Комарът, носещ иметo "OX5034" е модифициран да създава женско потомство, което умира преди да достигне зряла възраст, т.е. преди да започне да хапе и да смуче кръв. Само женските комари се хранят с кръв, нужна им в процеса на узряване на носените от тях яйца. Мъжките комари използват за храна нектар и не могат да бъдат преносители на вирус или заболяване. Този вид комари ще бъде пуснат и в някои части на Тексас в началото на 2021 г.

През 2009 и 2010 г. имаше смъртоносни огнища на денга във Флорида, които накараха местните власти да търсят нови възможности за справяне с проблема. Въпреки усилията си по контрол на опасните комари с инсектициди, проблемът си остана. Но струва скъпо. Усилията за намаляване популацията на Aedes aegypti, който между другото представлява само 1% от комарите, струва около милион долара годишно.

През 2012 г. беше разработен мъжки комар с код "OX513A", който успешно може да се чифтоса с женска, но малките не оцеляват до зряла възраст. При извършените тестове в Бразилия, Панама и на някои острови, планът дава резултат и популацията на Aedes aegypti бива намалена с до 95%. Срещу плана са се обявили някои организации за защита на околната среда, които са събрали повече от 240 хил. подписа, противопоставящи се на такъв тип решение.