САЩ записаха вчера нов мрачен рекорд от 2569 смъртни случая от новия коронавирус за 24 часа. Това е най-големият брой жертви, регистриран от която и да е страна в света за едно денонощие, показват данни на университета "Джонс Хопкинс", предаде Франс прес.

Тези 2569 смъртни случая са регистрирани от 20,30 часа във вторник до 20,30 часа вчера. Така общият брой на жертвите на COVID-19 в САЩ става 28 326.

Заразените в страната са повече от 638 000. Досега са направени 3,2 милиона теста.

Същевременно Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати са преминали пика на новите случаи на зараза с коронавирус.

"Трябва да останем бдителни. Ясно е, че нашата стратегия работи и то много добре", каза президентът на брифинг в Белия дом, цитиран от световните агенции.

"Борбата продължава, но данните свидетелстват за това, че на общонационално ниво преминахме пика на новите случаи", подчерта американският лидер.

Той каза, че ще обяви днес нови ръководни принципи за отделните щати за облекчаване на санитарните мерки с цел задвижване на икономиката и връщане към нормалния начин на живот.

Ще "закрие" ли Тръмп Конгреса?

На фона на събитията около разпространението на коронавируса Доналд Тръмп заплаши, че ще закрие принудително сесията на Конгреса, ако членовете му не се върнат във Вашингтон да утвърдят номинирани от него хора за съдии и други държавни постове, съобщиха световните агенции.

"Сегашната практика за напускане на града и провеждане на фиктивни проформа заседания е неизпълнение на дълга. Американският народ не може да си позволи това по време на криза", каза ядосано Тръмп пред репортери в Белия дом.

"Ако Камарата на представителите не се съгласи на приключване на сесията, аз ще приложа конституционното си право да закрия сесиите и на двете камари на Конгреса", добави той.

"Конституцията предвижда механизъм, съгласно който президентът да запълни тези постове при такива обстоятелства", каза президентът.

"Сенатът трябва или да изпълни дълга си и да гласува по кандидатурите, които съм внесъл за разглеждане, или официално да приключи своята сесия, за да мога аз да направя тези назначения в периода между сесиите", добави Тръмп.

Никой президент на САЩ не е използвал това пълномощие, предвидено в конституцията, отбеляза Ройтерс.