Министерството на правосъдието на САЩ повдигна още 17 обвинения срещу основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, предимно за нарушаване на законите срещу шпионажа, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Вашингтон обвинява Асандж, че през 2010 г. е изложил на опасност техни източници, публикувайки около 750 000 поверителни военни и дипломатически документи на САЩ.

Според публикувания вчера обвинителен акт той е заговорничил с бившия анализатор от американското военно разузнаване Челси (по-рано Брадли) Манинг, за да получи достъп до поверителна информация.

Според новите обвинения действията на Асандж са можели да нанесат сериозни вреди на САЩ, предаде Асошиейтед прес, като припомня, че той се намира в затвор във Великобритания. Вашингтон иска екстрадирането му.

Преди малко повече от месец министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинение срещу Асандж, който беше обвинен в заговор с Манинг, за да получи достъп до компютърната мрежа на правителството, припомня Ройтерс

"Безпрецедентните обвинения срещу основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж са заплаха за всички журналисти, които искат да информират обществеността за действия, предприети от правителството на САЩ", заяви Бари Полак, адвокат на Асандж, цитиран от Асошиейтед прес.

Полак заяви, че Асандж е обвинен, "че е насърчил източници да му разкрият вярна информация и за публикуването на тази информация". Това е опасност за всички журналисти, които си вършат работата, подчерта адвокатът.