Министерството на правосъдието на САЩ обвини седем служители на руското военно разузнаване в хакерски атаки срещу антидопингови агенции и други организации, предаде Асошиейтед прес.

Целта на хакерската атака според обвинителния акт е била да се хакнат компютри и да се откраднат данни за да бъдат делегитимирани антидопингови организации и официални лица, които са разгласили руската държавна програма за даване на допинг на атлети, посочи ДПА.

Обвиненията бяха повдигнати часове след като холандските власти казаха, че са осуетили през април опит на руското военно разузнаване да извърши кибератака срещу базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия.

Правосъдното ведомство каза, че руските агенти са използвали прокси сървъри, фишинг имейли и злонамерен софтуер, за да установят контрол върху сървъри. Един от тях е шпионирал мрежите и служители на базираната в Пенсилвания компания за ядрена енергия "Уестингхаус електрик", сред чиито клиенти е Украйна, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.