Президентската администрация в САЩ понижи статута на дипломатите от Европейския съюз без да уведоми Брюксел, съобщи Дойче Веле.

През 2016 г. статутът на делегацията на ЕС във Вашингтон е повишен до двустранно представителство, а сега е върнат обратно до мисия на международна организация.

Промяната означава, че е по-малко вероятно европейски дипломати да се срещат с американски представители.

Представител на Европейската служба за външно действие не отрече днес информация на Дойче веле, според която САЩ са понижили дипломатическия статут на представителството на ЕС във Вашингтон.

Разбрахме, че наскоро е имало промяна, обсъждаме възможните последствия за представителството на ЕС с властите на САЩ, обясни говорител на службата. Попитан дали това решение на Вашингтон ще доведе до понижаване на дипломатическия статут на постоянното представителство на САЩ към ЕС в Брюксел, говорителят отговори, че не иска да изразява предположения.

Информацията на германската медиа пояснява, че статутът на представителството на ЕС е бил понижен вероятно в края на миналата година, но досега промяната не е била съобщавана официално писмено. Отбелязва се, че обикновено подобни промени биват съобщавани предварително. Допълва се, че представителството на ЕС във Вашингтон е имало дипломатически статут на мисия на международна организация до 2016 г., когато при президента на САЩ Барак Обама е било издигнато до двустранно представителство.

Според необявеното решение на управлението на президента Доналд Тръмп статутът отново е бил понижен до представителство на международна организация, вероятно през октомври или ноември миналата година. Според публикацията са в ход преговори между Брюксел и Вашингтон, и е възможно спорното решение на Държавния департамент да бъде отново променено до степента, присъдена по време на президента Обама.

Междувременно посланикът на ЕС в САЩ Дейвид О'Съливан не е бил поканен на някои събития във Вашингтон в края на миналата година, тъй като промяната в статута отменя необходимостта от неговото присъствие. Отбелязва се, че на церемония, в която О'Съливан е участвал, името му е прозвучало последно в списъка на 150-те гости, вместо на 20-то или 30-то място, както досега.

Служители на ЕС във Вашингтон неофициално са пояснили, че представители на Държавния департамент на САЩ обяснили липсата на уведомление с разсеяност и натовареност. Европейските служители са коментирали, че явно става дума за политическо решение, което съвпада с изразите на недружелюбност на Тръмп към ЕС.