Сателитни кадри на корабостроителница в Северна Корея, направени вчера, показват дейност, която навежда на мисълта, че Пхенян може би подготвя изпитване на балистична ракета със среден обсег, изстреляна от подводница, предадоха световните агенции.

Американският Център за стратегически и международни изследвания каза, че кадрите, публикувани на сайта му и показващи севернокорейската корабостроителница Синпо, показват в частност плавателен съд, който би могъл да бъде използван за изпитание на балистична ракета, изстреляна от подводница. Според експертите от Центъра кадрите пораждат размисъл, но не водят до категоричен извод за предстоящо изпитание севернокорейската балистична ракета, изстрелвана от подводница и наречена "Полярна звезда-3".

Миналия октомври Северна Корея обяви, че е извършила успешно изпитание с този тип ракета, който е нов. Това изстрелване бе възприето от анализатори като най-провокативното от страна на Северна Корея, откакто тя влезе в диалог със САЩ за ядрената си програма и програмата си за балистични ракети.

Ракетата "Полярна звезда-3", изпитана миналата година, прелетя 450 километра и достигна височина 910 километра и е с обсег от 1300 километра при стандартна траектория.