Републиканци и демократи в Сената на САЩ одобриха законопроект за отпускане на 3,3 милиарда долара годишна помощ на Израел, предаде Ройтерс.

На практика с този законодателен акт, внесен от републиканеца Марк Рубио и демократа Крис Кунс Меморандумът за разбирателство, подписен преди четири години между Израел и администрацията на Барак Обама, придобива силата на закон.

Това е най-голямата финансова помощ, отпускана от САЩ на друга държава.

Меморандумът, чието действие бе замразено миналата година, съдържа текстове, подкрепяни и от двете партии, но и предписание, което позволява на щатски и местни органи да санкционират граждани на САЩ, бойкотиращи Израел. Опоненти, сред които мнозина демократи, казват, че тази разпоредба е посегателство върху свободата на словото.

Рубио и Кунс внесоха законопроекта на фона на засилено напрежение в Близкия изток, след като по заповед на президента Доналд Тръмп с американски дрон бе убит иранския военен командир Касем Солеймани. В отговор Иран изпрати ракети по военна база в Ирак, в която са разположени американски войници.

Според вносителите Израел е изложен на "безпрецедентни заплахи", а събитията от последните няколко дни са "ярко напомняне" за това колко е важна американската помощ за сигурността на Израел.