Висшият съветник на Белия дом Джаред Къшнър заяви, че благоденствието на палестинците не е възможно без справедливо политическо решение, но споразумението за икономическия път напред е необходимо предварително условие за мира между израелци и палестинци, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Къшнър, който е зет на президента Доналд Тръмп, направи това изказване при откриването на конференция в Бахрейн за представяне на икономическата част от дългоочаквания план на САЩ за мир в Близкия изток.

Правителствени представители и бизнес лидери се събраха в Манама за двудневна конференция, на която да чуят предложение за 50 милиарда долара инвестиции за период от 10 години. Палестинците бойкотират срещата.

"Президентът Тръмп и Съединените щати не са ви изоставили", заяви Къшнър по адрес на палестинците, които бойкотират конференцията, съобщиха Франс прес и ДПА. "Тази конференция е за вас", увери той.

"Мир за просперитет" - така се нарича първата икономическа част от Близкоизточния мирен план, представена от американската президентска администрация след 2 години и половина очакване. Икономическата инициатива предвижда серия от проекти за изграждане на пътища, гранични пунктове, енергийни генератори и туризъм.

Американската делегация е ръководена от финансовия министър Стивън Мнучин, Джаред Къшнър и специалният представител за международни преговори Джейсън Грийнблат.

50-те милиарда ще бъдат събрани от държави-донори и инвеститори в глобален инвестиционен фонд, от тях 27 милиарда ще бъдат вложени в проекти на Западния бряг и ивицата Газа.

Идеята е фондът да съживи палестинската икономика и икономиките на съседните арабски страни, да стане част от по-общото усилие за съживяване на израелско-палестинския мирен процес.

Планът "ще създаде 1 милион работни места на Западния бряг и Газа, ще намали безработицата сред палестинците от 30% до под 10, ще намали нивото на бедността наполовина, ако се изпълнява правилно, ще удвои БВП", заяви Къшнър.

Останалата сума (23 млрд. долара) САЩ ще инвестират в другите държави от региона.

"Искаме да стимулираме също Йордания, Египет и Ливан. Ако целия регион започне да се развива, израелската икономика вече върви много добре, но ако всичко се интегрира и постигнем по-бърз поток на стоки и хора, то тогава ще може да се инвестира в образование и инфраструктура, вместо в оръжия и война", добави Къшнър.

На форума в луксозния хотел "Четири сезона" в Манама присъстват финансовите министри на няколко държави от Персийския залив - съюзници на Съединените щати, шефа на Международния валутен фонд Кристин Лагард и бившия британски премиер Тони Блеър.

Как реагираха палестинците: гневно

Обявеният проект за развитие на стойност 50 милиарда долара обаче беше посрещнат с остри критики от палестинците и арабите в региона, отбелязват агенциите. В плана не се говори за израелската окупация на Западния бряг и блокадата на Газа, аргументират се местните хора.

Палестинците в ивицата Газа ще проведат утре обща стачка срещу организираната от американската администрация конференция в Бахрейн за икономическия аспект на плана на Белия дом за мир в Близкия изток, предаде Асошиейтед прес.

Лидерите на движението Хамас, което управлява Газа, призоваха за масови протести утре в целия крайбрежен анклав във втория ден от форума в Бахрейн.

Черно-бял транспарант за обявяване на стачката, се появи на главната улица "Омар ал Мухтар" на анклава.

Жителите на бедната територия, където безработицата надхвърля 50 процента, се обявиха против американското предложение за инвестиции.

Лекарят Саид Джадба каза: "Нямаме нужда от пари. Не сме гладни за хляб. Гладни сме за достойнство".