В четвъртък американските и британските власти обвиниха лидера на руската киберпрестъпна група "Ивъл Корп" Максим Якубец и неговия сътрудник Игор Турашев за разработването и разпространението на банков злонамерен софтуер Dridex и използването му за кражба на повече от 100 милиона долара от стотици американски банки от 2011 г.

Твърди се, че конспирацията е започнала през 2011 година и е засегнала няколко организации, включително петролна компания и британската First Commonwealth Bank.

В обвинението се посочва, че Якубец е работил за вътрешната разузнавателна агенция на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия и е откраднал номерата на банковите сметки и кодовете за сигурност, за да прехвърля пари към хакери с помощта на трети страни.

В отделно изявление министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин подчерта, че ведомството е наложило санкции срещу компанията "Ивъл Корп" за участието ѝ в международната киберпрестъпност, включително и санкции на Турашев и друг хакер, Денис Гусев, както и на седем руски компании, които са свързани с "Ивъл Корп".

"Тази координира акция има за цел да наруши мащабните "фишинг кампании", организирани от тази руска хакерска група", посочи Мнучин.

Държавният департамент обяви награда от 5 милиона долара за информация, която би довела до задържането на Якубец.