САЩ наложиха санкции на две руски транспортни фирми, които са заподозрени в прехвърляне на петрол на севернокорейски кораби в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН, предаде Асошиейтед прес.

По-рано тази година министерството на финансите на САЩ заяви, че свързан с тези руски компании кораб е прехвърлил 3500 тона петрол на кораби, плаващи под севернокорейски флаг.

Според министерството купувачът е бил севернокорейската банка Тесон, която е свързана с отдел от Корейската трудова партия, занимаващ се с незаконна икономическа дейност в полза на севернокорейските лидери.

Активите на двете руски фирми в САЩ се замразяват, а на американци се забранява да търгуват с тях.

Санкционирани са фирмите "Приморие маритим лоджистикс" и "Гудзон шипинг" от Владивосток, както и шест от корабите им.

Министерството на финансите заяви, че САЩ ще продължи да налага санкции срещу Русия, ако "Москва не промени своето поведение."

Съединените щати, под различни претекст, наложиха голямо количество санкции срещу Русия. Част от мерките са наложени по заповед на президента и той има право да ги отстрани.

Останалите обаче са въведени в съответствие със закона, приет от Конгреса, озаглавен "Борбата срещу противниците на Америка чрез санкции" и те не могат да бъдат отменени без съгласието на законодателния орган. В това число и въведените санкции срещу граждани и компании, за които се твърди, че са "замесени в кибератаки срещу САЩ".

На 8 август американската администрация обяви нови санкции срещу Москва заради "случая Скрипал". Очаква се първият пакет американски санкции да влезе в сила на 22 август.