САЩ включиха днес в черния си списък по-големия син на сирийския президент Башар Асад - Хафез, който е на 18 години, предадоха световните агенции.

Включването на сина на президента е част от нова поредица от санкции срещу сирийски физически и юридически лица след тези, наложени през юни.

Новите санкции са насочени срещу 14 лица, компании и други структури, сред които и Първа сирийска танкова дивизия.

Вследствие на санкциите младият Хафез Асад, който е кръстен на дядо си Хафез Асад, управлявал Сирия до смъртта си през 2000 г., няма да може да пътува до САЩ, а евентуалните му авоари там ще бъдат замразени.

През юни САЩ въведоха санкции срещу първа група сирийски физически и юридически лица, сред които и първата дама на Сирия Асма Асад. Самият сирийския президент Башар Асад е обект на санкции от страна на Вашингтон още от началото на сирийската война.

По повод на включването на Хафез Асад в черния списък дипломат номер едно на САЩ Майк Помпейо заяви: "Установихме, че неговата роля в семейството нараства. По-големите деца продължават основно да се занимават с бизнеса от името и за сметка на санкционираните си родители или на техни приближени".