Съединените щати обявиха нови икономически санкции срещу Русия, както и изгонването на десетима руски дипломати, съобщават световните агенции.

Санкциите са в отговор на намесата на Москва в американските президентски избори миналата година, масивна кибератака както и други враждебни дейности, заявиха от Белия дом.

Сред санкционираните от американското министерство на финансите са и петима души и три организации, свързани с окупирането от Русия на полуостров Крим, предаде БНР.

Съюзниците от НАТО подкрепиха американските санкции. В разпространено изявление на Северноатлантическия съвет се изтъква, че Русия продължава дестабилизиращото си поведение, включително чрез нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Грузия и Украйна.

Посланиците на страните съюзници осъждат отравянето на опозиционера Алексей Навални с "Новичок" и заявяват, че всяко използване на химическо оръжие при каквито и да било обстоятелства е нарушение на международното право.

Същевременно НАТО остава отворена за периодичен, фокусиран и смислен диалог, както и за конструктивни отношения с Русия, когато действията на Москва позволяват това, допълват посланиците.

Отговорът на Москва

Малко по-късно Русия заяви, че отговор на обявените днес от САЩ нови санкции срещу нея е неизбежен. Американският посланик в Москва бе извикан "на тежък разговор" в руското министерство на външните работи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"САЩ не са готови да приемат обективната реалност на един многополюсен свят без американска хегемония. Подобно агресивно поведение ще получи решителен отпор. Отговорът на санкциите ще е неизбежен", предупреди говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Във Вашингтон трябва да осъзнаят, че за влошаването на двустранните отношения ще има разплата. Отговорността за случващото се пада изцяло върху САЩ. Новите антируски рестрикции повишават градуса на конфронтацията в двустранните отношения и показват, че Белият дом не е заинтересован от нормализирането им", каза още Захарова, цитирана от ТАСС.

По-рано днес Кремъл заяви, че възможните нови санкции на САЩ срещу Русия, които според американския печат са неизбежни, няма да благоприятстват организирането на среща между Владимир Путин и Джо Байдън.

"Очевидно е, че обсъжданите вероятни санкции по никакъв начин няма да благоприятстват подобна среща", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Осъждаме всякакви стремежи за налагане на санкции и ги смятаме за незаконни. Във всеки случай по този въпрос ще действа принципът на реципрочност, така, че да защитим по най-добрия начин своите интереси", допълни говорителят.

Говорителят на Кремъл заяви, че Русия ще изчака да види какво ще се случи, преди да излезе с обстоен коментар по темата.