Президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде указ, който разрешава налагане на санкции на служители на Международния наказателен съд (МНС), разследващи дали американски военнослужещи са извършили военни престъпления в Афганистан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Високопоставен представител на администрацията на Тръмп заяви, че разследването "се налага от организация със съмнителна почтеност", визирайки намиращия се в Хага МНС и обвини Русия в съпричастност.

Указът разрешава на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, консултирайки се с финансовия министър Стивън Мнучин, да блокира намиращите се в САЩ активи на служители на МНС, участващи в разследването, се съобщава в писмо, изпратено от Тръмп до председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Указът разрешава на Помпейо и да им забрани да влизат в САЩ.

Прокурорката от МНС Фату Бенсуда иска да разследва дали в периода 2003-2014 г. са били извършени военни престъпления, включително предполагаемо масово убийство, извършено от талибаните, както и обвинения за изтезания на затворници, извършвани от афганистанските власти, американски сили и ЦРУ, припомня Ройтерс. Тръмп вече порица МНС, който беше създаден през 2002 г. от международната общност да преследва военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид.

Съдът със седалище в Хага има юрисдикция само в случаи, когато страна член не може или не иска да съди извършителите самостоятелно.

Вашингтон няма да позволи американци да бъдат съдени от "пародия на съд", заяви Помпейо на пресконференция. Той добави, че санкциите могат да засегнат и семействата на служители от МНС, за да им попречат да посещават САЩ. "Не можем и няма да стоим безучастно", подчерта той.

Европейският съюз междувременно подкрепи МНС след заплахата от страна на САЩ. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви на пресконференция, че дава сдържан отговор, защото още не е научил подробности по новината. Той изрази дълбока загриженост от решението на президента на САЩ Доналд Тръмп.

ЕС подкрепя силно МНС, съдът може да разчита на нас. МНС имаше ключова роля за постигането на справедливост по най-големите международни престъпления, дейността му допринася за мира и сигурността. Съдът трябва да бъде уважаван от всички държави и народи, добави Борел.