Чуждестранни студенти, които започват обучение в Съединените Щати има възможност да не получат достъп до страната, ако плановете им са за изцяло дистанционно обучение през есенния семестър.

От документ, за който информира АП става ясно, че онези студенти, които към 9 март не са се записали за обучение - "най-вероятно няма да могат да получат" виза ако всичките им часове са онлайн.

Имиграционният статут на настоящите студенти или такива, които вече са в страната няма да се променя.

Според ръководство на Департамента по национална сигурност новозаписаните студенти в чужбина "трябва да останат у дома", но ще могат да се възползват от дистанционното обучение на университета си.

По-рано този месец администрацията на президента Доналд Тръмп разпореди, че за да остане в страната всеки международен студент е необходимо да посещава поне един курс лице в лице, но това условие бе отменено на фона на остри критики и иск срещу правилото заведен от университетите Харвард и Масачузетския технически институт.

Директивите от властите не са единственото препятствие за чуждестранните студенти.

Ограничения за присъствие по време на започващия следващия месец семестър идват и от забрани за полети и затворени американски консулски служби.

Промените в правилата за студентите са следствие на пандемията от Covid-19, която накара учебни заведения да работят над планове, които балансират съвети на здравни експерти и променящи се изисквания от федералните власти.

Според академичното издание The Chronicle of Higher Education, цитирано от БНР от проучени над 1,250 колежа 12 % предвиждат само дистанционно обучение, 34 % - хибриден модел и 50 % - лице в лице.