Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че вдигането през октомври на ембаргото върху иранските оръжия ще бъде равносилно на предоставянето на тази страна на Дамоклев меч над икономическата стабилност в Близкия изток, предаде Франс прес и БТА.

Това би могло да изложи на опасност страни като Русия и Китай, които зависят от цената на стабилните енергийни източници, допълни той по време на видеоконферентно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

САЩ предоставиха на вниманието на останалите членове на Съвета проект на резолюция, предвиждащ удължаване безсрочно на оръжейното ембарго, наложено на Иран, което би трябвало да изтече на 18 октомври. Според проекта на американския текст всяка продажба на оръжия на Иран ще бъде забранена, както и всеки износ на ирански оръжия. Резолюцията ще оторизира страните членки да прибягват до сила, за да приложат ембаргото.

По време на видеоконферентните дискусии обаче Китай каза, че САЩ, които преди две години напуснаха иранската ядрена сделка, нямат правото да предизвикват в Съвета за сигурност връщане на международните санкции над Иран. Постоянният представител на Пекин в Съвета за сигурност Чжан Цзюн каза, че Китай е против натиска на САЩ за удължаване на оръжейното ембарго над Иран.

По време на дискусията Русия каза пък, че американският натиск в ООН да се наложат нови международни санкции на Иран представлява "неконтролируема ескалация", предаде Франс прес.

"Не можем да приемем американските опити да направят така, че ООН да легитимира една политика на максимален натиск. Това, което ние получаваме в крайна сметка, е една неконтролируема ескалация", каза Василий Небензя, постоянният представител на Русия в ООН.