Американският държавен секретар Майк Помпейо изрази днес силното безпокойство на САЩ от това, че Иран вероятно прикрива подробности за разпространението на коронавируса. Той прикани всички държави да кажат истината за епидемията, предаде Ройтерс и БТА.

"Съединените щати са силно обезпокоени от информациите, свидетелстващи, че иранският режим може би премълчава важни детайли за епидемията в тази страна", каза Помпейо пред репортери. Той отправи критики и към Китай за наложената според него цензура върху медии и професионални медици.

"Всички държави, включително Иран, трябва да казват истината за коронавируса и да сътрудничат с международните хуманитарни организации", призова първият дипломат на САЩ.

Смъртните случаи от коронавируса на иранска територия нараснаха днес до 16, най-големият брой извън Китай. Това засили международната изолация на Иран, докато страни като Южна Корея и Италия засилват спешните си мерки да ограничат разрастването на епидемията.

По-рано днес се появи информацията, че заместник-министърът на здравеопазването на Иран Ирадж Харирчи е заразен с новия коронавирус.

Около 15 души починаха от коронавируса в Иран и 95 са заразените.