Съединените щати остро разкритикуваха Германия заради депортирането на осъден терорист в Турция, като заявиха, че той е издирван в САЩ за убийството на двама американски войници в Афганистан, предаде ДПА и БТА.

"Германското правителство умишлено помогна (на Адем Й.) да избяга от правосъдието, като го качи на самолет за Турция", заяви и.д. главен прокурор на САЩ Мат Уитакър.

"Германското правителство отказва да поеме отговорност за това, че не го екстрадираха в САЩ, че пренебрегнаха задълженията си по договор и че подкопават върховенството на закона", пише още в изявлението на Уитакър.

Адем Й., който произхожда от Турция, бе осъден в Германия през 2010 г. за заговор за бомбен атентат от 2007 г. на ислямистка екстремистка клетка в Германия. Наскоро той беше освободен от затвора и изпратен в Турция във вторник. Германските съдебни власти отказаха да го екстрадират в САЩ.

Нюйоркската прокуратура издаде обвинителен акт срещу Адем Й. през 2015 г., който бе огласен едва тази седмица, приблизително по същото време, по което той бе екстрадиран, посочва ДПА. В документа са включени обвинения за участие в убийството на двама американци в района край границата между Афганистан и Пакистан. Американските прокурори го обвиняват също в членство и подкрепа за терористична организация.

Заподозреният фигурира в терористичен списък на ООН от 2008 г. заради връзките му с групировката "Ислямски джихад", отбелязва още германската агенция.