Армията на САЩ използва в четвъртък за пръв път в бойни условия новия си стелт изтребител Ф-35, най-скъпоструващия в историята, заяви американски представител, цитиран от Франс прес и БТА.

Най-малко един от тези нови самолети - технологични бижута, предполагаемо способни да се скрият и от най-модерните радари, излетя от кораба-амфибия "Есекс" и обстреля обекти на талибаните в афганистанската провинция Кандахар, уточни източникът на агенцията, пожелал анонимност.

"Ударът бе успешен", добави той.

Използвана е била машина от модификацията Ф-35Б - вариант с къс разбег и вертикално кацане, предназначен за корпуса на морската пехота на САЩ. През май Израел заяви, че е станал първата страна, използвала в битка Ф-35.

Вижте как изглежда Ф-35 >> >> >>

Проектът за производство на Ф-35 датира от началото на 90-те. Самолетът е най-скъпоструващата машина от авиацията в американската военна история. Според оценки цената на програмата за Пентагона е към 400 милиарда долара; предвижда се в близките години да бъдат произведени около 2500 бройки.

Заедно с поддръжката общата стойност на всички Ф-35 ще достигне според оценки 1,5 трилиона долара за целия период, през който ще действа програмата - до 2070 г.

Поддръжниците й хвалят стелт технологията, която позволява самолетът да се крие от радарите, свръхзвуковата скорост, пъргавината на машината и различните датчици, осигуряващи на пилота безпрецедентен достъп до широк спектър от данни, отбелязва АФП. Агенцията припомня обаче нарушенията на графика, допускани в работата по проекта, превишенията на разходите от бюджета и някои инциденти с машините.

Модерни изтребители-бомбардировачи Су-34 от авиацията на Източния военен окръг на Русия изпълниха полети в стратосферата, тренираха елементи от висшия пилотаж и от въздушен бой. Това съобщи днес пресслужбата на военния окръг, на които се позова ТАСС.

Вижте как изглежда Су-34 >> >> >>

Екипажите от военновъздушно поделение, разположено в далекоизточния Хабаровски край, осъществиха полетите до стратосферата в свръхзвуков режим. Летците упражниха нападателни и отбранителни маневри по време на въздушна битка с условен противник, посочва пресслужбата.

Су-34 е един от най-новите руски самолети, чиято разработка започва през 80-те, първият му полет е през 1990 г., но е приет на въоръжение чак през 2014 г. Той е базиран на Су-27, но способностите му сериозно се различават. Су-34 е ударен бомбардировач или щурмови изтребител, който може да носи до 12 000 килограма въоръжение, закачени на общо 12-те му пилона.

Заради спецификата на мисиите му самолетът е брониран, а пилотската кабина е обвита с предпазна бронирана капсула с дебелина от 17 мм. Заради способния си радар Су-34 има възможността да стреля по цели във водата, във въздуха и на земята. Максималната скорост е 2000 км/ч, а бойният радиус - 1100 км.

Освен Русия, Су-34 е на въоръжение в Алжир.