Съединените щати изпробваха успешно хиперзвуково оръжие, предаде Ройтерс. Това се случва за първи път от 2013 г., в момент, когато САЩ и техните глобални съперници ускоряват темповете, с които разработват хиперзвукови оръжия. Летящи със скорост, поне пет пъти по-голяма от тази на звука (т. е. с около 6200 километра в час), тези оръжия от следващо поколение не оставят на противника време за реакция и го лишават от традиционните механизми за нанасяне на поражение.

През юли Русия обяви, че е извършила успешен опит с хиперзвукова крилата ракета "Циркон". Руският президент Владимир Путин похвали оръжието като ракетни системи от ново поколение, които нямат аналог в света.

Вчера агенцията за оръжейни разработки към Пентагона съобщи, че е изпробвала успешно миналата седмица хиперзвукова ракета, произведена от "Рейтиън". Тя е била изстреляна от самолет броени секунди преди нейният свръхзвуков турбореактивен двигател, разработен от друга американска компания - "Нортроп Груман", да запали.

Министерството на отбраната на САЩ определи хиперзвуковите оръжия и технологиите за противодействане на тях за най-важните технически приоритети за сигурността на нашата страна, каза Уес Кремър, президентът на подразделението на "Рейтиън" за ракети и отбранителни технологии. Той добави, че Съединените щати и техните съюзници трябва да са в състояние да възпират употребата на хиперзвукови оръжия и да ги неутрализират.

Северна Корея също изстреля днес ракета

Броени часове преди обявено заседание на севернокорейския парламент Пхенян също изтреля ракета. Постоянният представител на Северна Корея в ООН Ким Сон междувременно защити в последния ден от общополитическа дискусия в рамките на 76-ата годишна сесия на Общото събрание на световната организация вчера "легитимното право" на затворената комунистическа страна да изпробва оръжия, изправена пред "враждебната политика" на Съединените щати и Южна Корея.

Южнокорейската армия първа съобщи, че Северът е изстрелял "неидентифициран снаряд", който паднал край източното крайбрежие на страната. Това може да е била балистична ракета, предположиха след това източници от японското правителство, които уточниха, че летящият обект е паднал в Японско море извън изключителната икономическа зона на Япония.

Министерството на отбраната на САЩ каза, че знае за изстрелването на ракетата, но не вижда в него непосредствена заплаха.

Това е третият ракетен пуск на Северна Корея този месец. Тя първо изстреля крилата ракета с голям обсег, а след това - балистична с малък, отбелязва Франс прес.

Северна Корея е изолирана повече от всякога, откакто затвори границите си в началото на миналата година, за да не допусне разпространението на новия коронавирус на своя територия. Преговорите със Съединените щати са в задънена улица от провала на срещата между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун във Виетнам през 2019 г.