Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг увери днес, че предстоящото голямо американско военно учение в Европа не е насочено срещу Русия, предаде Франс прес.

Учението "Defender-Europe 20" ще е най-голямото американско разгръщане в Европа от 25 години. Около 37 000 военни от 18 страни ще вземат участие в маневрите през май и юни, главно в Германия, Полша и балтийските държави.

След години на намаляване на числеността на военните в Европа след края на Студената война, това изпращане на военни е отражение на ситуацията след анексията на Кримския полуостров от Русия през 2014 г., отбеляза АФП.

Около 20 000 американски военни ще се присъединят към намиращите се на европейска територия около 9 000 войници.

Това учение "илюстрира силния ангажимент на САЩ към НАТО и към свободата и сигурността" на Европа, каза Столтенберг пред агенцията.

"То не е насочено към никоя конкретна страна, а цели да покаже способността за бързо разгръщане на американските сили в Европа за защита на съюзниците от НАТО при необходимост", добави той.

"НАТО е отбранителен съюз и това учение е с отбранителна цел. Не търсим конфронтация с Русия, но истината е, че действията на тази страна в последно време разклатиха стабилността и сигурността", каза още Столтенберг.