По време на церемония по откриването на статуя на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, жената хванала восъчната фигура за чатала и изкрещяла: "Да сграбчим патриархата за топките", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

След продължили няколко минути безуспешни опити да я озаптят, служители на музея най-накрая извели протестиращата насила през задната врата.

Активистката група ФЕМЕН пое отговорност в "Туитър" за акцията, която е в отговор на неприлични изявления на Тръмп за жените, изтекли в някои медии през октомври миналата година.

Шефът на пиар отдела на музея Гонсало Преса изрази неудоволствието си от протеста на жената. "Ако искат да протестират, да го направят директно пред него; така е много лесно", каза той пред репортер на Ройтерс.

Восъчната фигура, която е в естествен човешки ръст, е правена три дни, като е отделено специално внимание на цвета и прическата на емблематичната коса на Тръмп, разказа представителят на музея в Мадрид.

Активистките на ФЕМЕН - международна група, зародила се в Украйна - са известни с голите си протести в защита на правата на жените.