Съединените щати искат Великобритания да излезе от Европейския съюз, защото това ще укрепи военния съюз НАТО и ще покаже уважение към резултата от референдума през 2016 г., заяви съветникът на президента Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, цитиран от Ройтерс.

"Предпочитанието на САЩ е Великобритания да изпълни това, което поискаха хората и да напусне ЕС. Това е урок за всеки в триумфа на демокрацията", каза Болтън в интервю пред лондонския вестник "Дейли телеграф".

"Мисля, че това ще ни бъде от особено полза в НАТО да имаме още една силна и независима държава, която ще помогне на НАТО да бъде по-ефективна", добави Болтън. Той каза пред журналисти в Лондон, които му зададоха въпрос за Брекзит, че Съединените щати са извоювали успех, обявявайки независимост от Обединеното кралство.

Същевременно британският външен министър предупреди да не се възприема "много твърд подход" към преговори за Брекзит.

Великобритания не трябва да възприема "много твърд подход" към евентуални бъдещи преговори за Брекзит, тъй като това може да предизвика сходен отговор от Европейския съюз, заяви Джереми Хънт, цитиран от Ройтерс.

"Необходимо е да осигурим Брекзит и моята работа е да гарантирам да имаме дебати как да направим това", каза Хънт в интервю за Би Би Си.

Той заяви, че се надява да не се налага да избира Брекзит без сделка като цена за излизане от ЕС.

"Трябва да оставим като възможност варианта без сделка. Аз давам ясно да се разбере, че ако в крайна сметка се стигне до избор между това да няма сделка или да няма Брекзит и може да се избира само едно от тези две неща, бих избрал да няма сделка, но не искам да правя подобен избор", каза Хънт.

По-рано той е казвал, че ако стане премиер, по-скоро би отложил излизането на Великобритания от ЕС след крайния срок на 31 октомври, отколкото да се опитва да наложи в парламента Брекзит без сделка, което може да доведе до национални избори.